Zomercocktails zijn essentieel op het terras. Vorige week lieten we je kennis maken met de enige echte Pińa Colada, een cocktail die bij iedereen bekend is. Nu we een week verder zijn en iedereen genoeg heeft van alle kokos en ananas, is het tijd om jullie een nieuwe zomercocktail te laten proeven! Nou ja, nieuw, de cocktail wordt naar schatting al sinds de zestiende eeuw klaargemaakt. Gerucht gaat dat de Engelse piraat Francis Drake het drankje bedacht na de beroving op Havana, Cuba. De meningen lopen uiteen, maar iedereen is het er wel over eens dat het in Cuba als eerste werd gedronken!

De zomercocktail was oorspronkelijk bedacht als een medicijn tegen koorts. Door de verfrissende combinatie van munt en limoen dacht men dat het zou helpen tegen de verhoging. In die tijd, toen men nog last had van scheurbuik, hielp de limoen ook nog eens als een bron van vitamine C. Het drankje zoals we hem nu drinken is omdat we hem vooral lekker vinden. Er zijn talloze versies, maar we houden het zo veel mogelijk op de originele Mojito.

Zomercocktails die verfrissen en nog steeds verrassen

Die verfrissende smaak komt natuurlijk door de munt en limoen. Voor een originele Mojito heb je allereerst vier kleine partjes limoen nodig, een eetlepel (riet)suiker en enkele topjes munt. Al deze ingrediënten gaan in een stevig dik glas, om vervolgens gestampt te worden door bijvoorbeeld de achterkant van een garde. Let op: stamp niet te hard en te lang, anders komen alle bittere delen uit de limoen en munt naar voren, en dat willen we niet!

Wanneer de ingrediënten zijn gestampt in het glas is het tijd om de rum toe te voegen. Gebruik zo’n 50 ml witte rum. Voeg na de rum nog wat gestampt ijs toe en top het mengsel af met bruisend water. Roer alles door elkaar om de munt en limoen te laten ‘zweven’ door het glas. Als garnering kun je extra ijs erbovenop doen of een paar extra blaadjes munt.

Om een extra dimensie te geven aan je zomercocktail kun je de rand van het glas insmeren met een partje limoen of een blaadje munt, zodat bij elke slok de smaak nog meer naar voren komt. Nu je perfecte Mojito klaar is kan de muziek aan en de zon gaan schijnen!

Laat ons vooral foto’s zien van alle drankjes die jullie fabriceren, en laat ons weten welk drankje jij graag uitgelicht wilt hebben!

Comments

comments

Posted by:Thomas Korver

Fotograaf, schrijver, koffieverslaafde en muziekliefhebber. Zo zou ik mezelf omschrijven tenminste. Ik ben Thomas, 19 jaar en ontzettend enthousiast over alles wat met fotografie en lifestyle te maken heeft!