Apple WWDC 2016 gaat dit jaar volledig over interessante updates voor haar 4 OS’en voor de Mac, iPhone, Watch en TV. Geen tijd om alles bij te lezen? The Verge maakte weer een handige video van al het Apple nieuws in 10 minuten, zoals bij het vorige event.

Wat is er aangekondigd tijdens WWDC 2016?

Services zoals Siri en iMessage worden geopend voor ontwikkelaars. Dit zorgt ervoor dat het schakelen tussen Apple apparaten makkelijker moet worden. Met Siri op de desktop en ook Apple Pay in Safari (Nederlandse ondersteuning blijft nog steeds uit).

Ook hebben we een aantal redesigns gezien. Zo hebben notificaties en het lockscreen op iOS een nieuw uiterlijk gekregen, is het command center voor de Apple Watch vernieuwd en zijn apps als Apple News, Music, Maps en andere vernieuwd. Helaas zien we ook niet alle functies terug zoals bijvoorbeeld in dit concept filmpje dat een hoop goede ideeën heeft.

macOS heeft een nieuwe naam

WWDC 2016: Al het Apple nieuws

OS X is niet meer, lang leve macOS. Apple heeft de naam van haar besturingssysteem veranderd om zo meer in lijn te zijn met iOS, watchOS en tvOS. De benaming voor de specifieke versie bestaat gelukkig nog steeds. Vorig jaar kregen we El Capitan, dit jaar is het de beurt aan Sierra. Een bosgebied nét aan de grens van El Capitan in Californië.

En met een nieuwe versie komen natuurlijk ook nieuwe updates. Zo wordt er meer gefocust op continuïteit op verschillende aparaten. Er komt een Universal Clipboard, die je copy & paste moeiteloos uitwisselt tussen je Mac en je iOS apparaat. Alle bestanden op je desktop worden moeiteloos gesynchroniseerd via iCloud drive. Je unlockt je Mac binnenkort met je Apple watch, en een volle schijf is binnenkort geen probleem meer met de opslag besparende functie die alle oude files voor je opruimt.

Daarnaast gaan we Siri ook op de desktop zien. De persoonlijke spraak assistent zal je terug kunnen vinden in je dock als in de rechterbovenhoek van je scherm. Door middel van spraakopdrachten kun je Siri bestanden laten zoeken, het web laten doorzoeken, berichten sturen en alle andere functies die we inmiddels kennen van Siri.

De publieke beta van macOS Sierra komt uit in Juli, terwijl de officiële release geplant staat voor deze herfst.

De Apple Watch wordt véél sneller

WWDC 2016: Al het Apple nieuws

De Apple Watch is inmiddels alweer toe aan watchOS 3. En dat laatste komt met een hoop nieuwe updates. Maar de meest belangrijke is wellicht nog wel dat apps zeven keer sneller laden dan watchOS 2, dankzij background refresh en de mogelijkheid om apps in het geheugen van de Watch op te slaan.

Ook moet je makkelijker door de menu’s en schermen van de Apple Watch kunnen navigeren. De button aan de zijkant kan nu gebruikt worden om een ‘dock’ te benaderen zoals we die kennen van macOS en iOS. Alle apps die in het dock staan, moeten vrijwel direct openen als je erop drukt. Ook is er een Control Center toegevoegd, waarmee je in een keer diverse instellingen kan veranderen zoals ook kan op de iPhone en iPad.

Andere nieuwe features bevatten onder andere een nieuwe manier om tekst in te voegen via Scribbble. Ook heeft de Apple Watch binnenkort een SOS functie, welke wordt geactiveerd als de knop aan de zijkant voor een lange tijd wordt ingedrukt. De Watch zal automatisch het noodnummer bellen van het desbetreffende land waarin je je bevindt. Ook kan het je Medical ID laten zien, waarop je leeftijd, allergieën en andere medische aandoeningen te vinden zijn.

Ook wordt er meer nadruk gelegd op fitness met nieuwe activity watch faces, en een meditatie app genaamd Breathe. Ook kun je binnenkort de activity statistieken delen met andere vrienden.

iOS 10

WWDC 2016: Al het Apple nieuws

Ook iOS 10 werd natuurlijk niet overgeslagen tijdens WWDC 2016. Sterker nog, de meeste nadruk lag op iOS tijdens de 2 uur durende keynote. Er zijn flink wat nieuwe functies en verbeteringen toegevoegd, wij selecteerde de meest interessante voor jou.

Apple Music krijgt een Discovery playlist

Grote kans dat je hier in Nederland Spotify gebruikt in plaats van Apple Music. En nog grotere kans dat je Spotify gebruikt vanwege de Discover Weekly playlist, die je elke week van nieuwe tracks voorziet. Apple Music gaat nu iets soortgelijks doen, door je playlists voor te schotelen op basis van je luister gedrag en het moment van de dag. Daarnaast is de app, ondanks dat het pas een jaar oud is, volledig opnieuw ontworpen en gebouwd. Op deze manier moeten veel kritiekpunten weg genomen worden die gebruikers van de app hadden.

Apple Maps wordt beter in navigeren

Ook voor deze functie zul je waarschijnlijk een andere app gebruiken, namelijk Google Maps. Maar Apple Maps toont zich steeds meer als een concurrent sinds de lancering een aantal jaar geleden. De laatste update voor Apple Maps zorgt ervoor dat de app een stuk beter wordt in het navigeren. Daarnaast kun je direct een Uber boeken vanuit de app, of reserveringen maken bij restaurants.

Messages worden een stuk fancier

De wedstrijd om dé chat app is officieel losgebroken. Apps als Facebook Messenger en Google Allo komen met ondersteuning van AI, terwijl Whatsapp nog steeds de meestgebruikte app is in Nederland. Tieners chatten tegenwoordig in Snapchat, maar Messages doet hard zijn best om weer alle aandacht op zich te vestigen.

Messages krijgt nu grotere emojis, maar nog toffer is de suggestie om bepaalde woorden automatisch om te zetten naar emoji. Ook ondersteund Messages nu rich link sharing, wat betekend dat er een preview komt van de link die je deelt. Zo kun je direct vanuit de app YouTube filmpjes afspelen of Apple Music nummers luisteren.

Ook komt er de mogelijkheid om notities in je eigen handschrift te sturen, samen met een hoop extra fancy dingen die ons doen denken aan de goede oude MSN periode. Zo zijn er geanimeerde effecten, met ballonen en confetti bijvoorbeeld. Onzichtbare inkt die berichten en foto’s verbergt totdat je erover heen wrijft. En ook ontwikkelaars krijgen de mogelijkheid om apps te ontwikkelen voor Messages zoals stickers.

De Foto app gaat het gevecht aan met Google Photos

Een van de punten waar het erg leek op het feit dat Apple de concurrentie probeert bij te benen was met de Foto app. De nieuwe functies die komen met iOS 10 zullen je gaan helpen met het organiseren van je foto’s en automagisch foto’s en video’s samenvoegen op basis van belangrijke gebeurtenissen. Ook kan het gezichten van personen herkennen en kun je gemakkelijker die ene foto terug vinden door te zoeken op objecten, locaties of personen.

Al deze functies zul je terug gaan zien in iOS 10, welke in juli beschikbaar komt als beta en deze herfst als officiële update.

tvOS wordt volwassen

WWDC 2016: Al het Apple nieuws

tvOS is pas een jaar oud sinds de lancering van de nieuwe Apple TV WWDC 2015, maar inmiddels heeft het 1300 video kanalen en meer dan 6000 apps. De Verenigde Staten krijgen een aantal grote tv kanelen toegevoegd in de vorm van nieuwe apps, maar hier in Nederland is het nog afwachten tot we ondersteuning krijgen van bijvoorbeeld Uitzending Gemist of live tv.

Er komt een remote app uit voor de iPhone, zodat je ook de Apple TV kunt bedienen met je telefoon in plaats van de standaard afstandsbediening en Siri wordt een stuk slimmer. Door middel van spraakopdrachten kan de assistent zoeken in alle apps die op je Apple TV geïnstalleerd staan.

Het vervelende inloggen per app is ook verleden tijd door middel van de single sign on functie, die je in één keer laat inloggen op alle apps die je gebruikt. Download je straks ook een app op je telefoon en heeft die app ondersteuning voor de Apple TV? Dan wordt die ook automatisch daar geinstalleerd.

tvOS 2 komt deze herfst uit als gratis update.

Siri wordt een heel stuk slimmer

Siri krijgt eindelijk de ondersteuning van apps, doordat ontwikkelaars Siri kunnen intergreren. Op deze manier wordt het mogelijk om Siri te vragen een whatsappje te sturen naar je vrienden in plaats van een smsje. Ook kun je een Uber reserveren, voor foto’s zoeken in Pinterest en je workout stoppen doormiddel van spraak opdrachten.

Wat staat er nog op de planning bij Apple?

Zoals je kunt zien is er afgelopen jaar flink gewerkt aan het verbeteren van alle software en apps. iOS 10, watchOS 3 en tvOS 2 worden langzaam aan volwassen en gaan steeds beter integreren in het ecosysteem van Apple.

Dit zorgt wel voor dat er nu ook extra druk op de hardware komt te liggen. Inmiddels is het meer dan 390 dagen geleden dat we een update zagen voor de Macbook Pro en ook de Macbook Air is 460 dagen geleden geupdatet. Dit zijn extreem lange periodes zonder updates, waardoor iedereen die nu een nieuwe Macbook komt direct met een oude aparaat komt te zitten. Erg zonde als je meer dan €1000 uitgeeft.

Daarnaast zijn de verwachtingen van de iPhone 7 ook erg hoog, ook al wijzen de geruchten uit op minimale verbeteringen voor de telefoon. Zo zal het design grotendeels ongewijzigd blijven en zullen er functies verdwijnen (zoals de koptelefoonuitgang) in plaats van bijkomen.

Ondertussen is het dus afwachten tot wanneer Apple eindelijk weer nieuwe hardware gaat uitbrengen. Dat WWDC 2016 in het teken zou staan van software wisten we al. Maar er zijn genoeg producten die staan te springen om een update. Wie weet dat we verblijd worden met nieuwe hardware deze herfst als macOS en iOS eindelijk uitkomen.

Comments

comments

Posted by:Thomas Meijer

Vierentwintigjarige ontwerper, fotograaf en liefhebber van alle creatieve dingen. Hoofdredacteur bij Mishmag en grafisch ontwerper bij ijsthee