Dat we hier op de redactie van Mishmag niet vies zijn van een staaltje hiphop mag duidelijk zijn. De hardste beats en de tofste raps klinken geregeld uit de speakers hier. Maar wist je dat er bijna complete wiskunde achter het creëren van deze nummers schuilgaat? Niet alleen draait het om woordgrappen, maar ook om woorden of zelfs lettergrepen die op de meest complexe manieren op elkaar rijmen.

In onderstaande video legt Martin Connor, een artiest en iemand die muziek analyseert, uit wat hiphop legendes zo groots maakt. Het draait allemaal om de essentie van hiphop, welke gevangen zit in ‘bars’. Een bar bestaat uit vier beats, en in deze ‘bars’ komt de creativiteit en genialiteit kijken van rappers. Hoe ze namelijk die bars vullen, is wat ze zo goed (of juist slecht) maakt. In het begin was een bar namelijk een simpel rijmschema; AA, BB. Totdat er creatievere mensen mee aan de haal gingen.

De hiphop van Rakim & Notorious BIG

Als hiphop liefhebber hoor je bovenstaande namen te kennen. Rakim is namelijk één van de grondleggers van de moderne hiphop. Hij was degene die begon met rijmschema’s binnen zinnen. Op die manier ontstonden bijvoorbeeld zinnen waarin woorden uit zin één rijmen met die middenin zin drie. Op deze manier ontstaan een betere flow en groove.

Iets wat je onopgemerkt kan ervaren, je hoort meteen waarom een nummer lekker klinkt, of juist niet. Maar precies uitleggen waarom dat zo is, is lastig. Maar dankzij onderstaande video wordt het een stuk makkelijker.

Notorious BIG, een andere hiphop legende heeft de techniek nog verder verfijnt en bereikt simpelweg perfectie met het nummer Hypnotize. In dit nummer speelt hij op zo’n manier met zijn bars, dat het laatste woord van de zin weer begint bij de volgende bar.

Hiphop vandaag de dag

Rappers van dit moment gaan zelfs verder dan Rakim en Notorious BIG dat deden. Eminem laat bijvoorbeeld niet alleen woorden, maar ook lettergrepen op elkaar te rijmen. Dit verandert het schrijven van teksten dus letterlijk in wiskunde. Niet alleen Eminem doet dit geweldig, maar bijvoorbeeld ook Kendrick Lamar laat zien dat hij rijmschema’s weet te creëren die we bijna niet meer kunnen volgen.

Comments

comments

Posted by:Thomas Meijer

Vierentwintigjarige ontwerper, fotograaf en liefhebber van alle creatieve dingen. Hoofdredacteur bij Mishmag en grafisch ontwerper bij ijsthee