Tenzij je onder een steen hebt geleefd, heb je vast wel iets gehoord over Pokémon Go. Binnen slechts enkele dagen is het spel uitgegroeid tot dé hype van 2016. Maar waar gaat Pokémon Go nou eigenlijk over?

Wat is Pokémon Go?

Pokémon Go is een spel, welke je kunt spelen op je smartphone. In tegenstelling tot de originele spellen, die voorheen alleen te spelen waren op je Gameboy of DS, maakt Pokémon gebruik van je GPS en camera.

Het doel is nog steeds hetzelfde als de originele spellen. Probeer alle verschillende Pokémon te vangen, train ze en versla gyms om zo de beste trainer ooit te worden.

Maar, in plaats van rond te lopen in een verzonnen wereld, is het de bedoeling dat je rondloopt in de echte wereld! Op je scherm zie je een kaart van je omgeving, waar af en toe verschillende Pokémon verschijnen. Door erop te drukken, kun je ze proberen te vangen met een Pokéball. Nadat het je is gelukt om de Pokémon te vangen, wordt hij toegevoegd aan je Pokédex en aan je lijst met gevangen Pokémon.

Tot nu toe kan je in Pokémon Go alleen nog maar de eerste 151 Pokémon vangen, maar waarschijnlijk wordt dat snel uitgebreid naar meer. Inmiddels staat de teller op 721 verschille Pokémon, maar er komen er nog meer aan in het najaar als Pokémon Sun & Moon uitkomen voor de Nintendo 3DS.

Tijd om op pad te gaan

In plaats van de Gameboy en DS versies van Pokémon, kun je dit spel niet lekker lui op de bank spelen. Het is de bedoeling dat je daadwerkelijk op pad gaat om Pokémon te vangen, te trainen, gyms te bevechten of om eieren uit te broeden.

Zo zul je merken dat vooral op drukke plekken (bijvoorbeeld in de stad of op andere hotspots) je sneller diverse Pokémon tegen zult komen, in plaats van in rustigere gebieden (zoals het bos).

Daarnaast zul je ook meer Pokéstops vinden in een drukker gebied. Deze Pokéstops zijn handig om bijvoorbeeld items als Pokéballs, potions en eieren te krijgen. Maar ook gyms zul je aantreffen op belangrijke plaatsen.

Doordat je op pad moet, zul je al snel zien dat bij plaatsen met veel Pokéstops, je niet de enige bent die naar zijn telefoon zit te staren. Inmiddels is de hype goed aangeslagen en zul je hordes mensen rond zien lopen, of zich zien verzamelen rondom een Pokéstop waar een ‘lure’ op is aangezet. Dit zorgt ervoor dat het verschillende Pokémon aantrekt waar iedereen van kan profiteren.

Ook is het erg leuk om de ’Augmented Reality’ functie aan te zetten in het spel. Dit zorgt ervoor dat de app de camera van je telefoon gebruikt om zo Pokémon te projecteren op de echte wereld. Zo kan het ineens voorkomen dat je een Pidgey in een boom ziet zitten, of een Bulbasaur in het gras. Voor degene die zijn opgegroeid met de Pokémon spellen en de tekenfilm serie, is dit een droom die eindelijk uitkomt.

Pokémon Go

Gyms & Pokéstops

Wel is het zo dat er zogenaamde gyms zijn in de buurt, die kunnen worden overgenomen door een team. Als rivaliserende kleur, kun je deze gyms uitdagen en uiteindelijk overnemen, zodat de gym jouw kleur krijgt.

Het doel in Pokémon Go is natuurlijk om zoveel mogelijk gyms in jouw team’s kleur te krijgen. Door gyms uit de dagen ervaar je ervaringspunten, waarmee je sterker wordt. En als je je eigen kleur gym uitdaagt, train je je gym zodat deze minder makkelijk te verslaan wordt door een ander team.

Naast gyms, vind je ook zogenaamde Pokéstops op je kaart. Dit zijn net zoals gyms, bestaande punten in de echte wereld. Vaak in de vorm van standbeelden of andere zogenaamde ‘points of interests’. Bij deze Pokéstops vind je Pokéballs, en andere items die je nodig hebt tijdens je missie.

Help, mijn tas in Pokémon Go zit vol!

Als je het spel al een tijdje speelt, zul je ook gaan merken dat je tas vol raakt en je geen items meer kunt oppakken. De beste manier om dit te voorkomen is om alle extra potions, revives en razzberries we te doen.

Je gaat namelijk nooit 90 potions nodig hebben, zeker niet als je na level 20 3 verschillende soorten potion en Pokéballs bij je draagt. Zorg er dus voor dat je niet meer dan 20 potions en revives bij je hebt, en laat de rest van de ruimte over aan Pokéballs. Want hoe hoger je level, hoe lastiger het is om Pokémon te vangen. Voor je het weet ben je 8 Pokéballs kwijt voor een simpele Pidgey. Na een tijdje zul je ook gaan merken dat een simpele potion niet voldoende is om je Pokémon te helen als je gym gevechten doet. Als het goed is heb je op dat moment ook je super en zelfs hyper potions gekregen. Dan is het logischer om alleen daar 20 stuks van mee te nemen en alle andere potions weg te doen, zodat je meer ruimte hebt voor items die er wel toe doen.

De drie verschillende teams

Als je eenmaal een tijdje het spel hebt gespeeld, zul je zien dat je sterker wordt. Je levels gaan omhoog, en zodra je level 5 hebt bereikt in Pokémon Go is het mogelijk om je aan te sluiten bij een team. Je kunt ervoor kiezen om lid te worden van team geel (Team Instinct), team rood (Team Valor) of team blauw (Team Mystic).

Pokémon Go: Team Geel Instinct

Team Geel (Instinct)

De officiële naam van het gele team is Team Instinct. Dit team vindt dat de kracht van een Pokémon wordt bepaald door de manier waarom het is uitgebroed. Ze zijn dus vooral in de weer met eieren en deze uit te broeden. De mascotte van team geel is Zapdos.

Pokemon Go: Team Rood Valor

Team Rood (Valor)

Team Valor is de naam van team rood. In plaats van eieren uitbroeden, gelooft Team Valor dat training Pokémon nog sterker kan maken. Dit team zul je dus vooral zien vechten tegen andere gyms om zo te trainen. De mascotte van team rood is Moltres.

Pokemon Go: Team Blauw Mystic

Team Blauw (Mystic)

Met de mascotte van Articuno focust team Mystic zich op het evolueren van hun Pokémon. Op deze manier geloven zij dat ze sterker kunnen worden in plaats van door te broeden of te trainen.

Voor het verdere verloop van het spel maakt het in eerste instantie niet uit bij welk team je je aansluit. Er zijn geen exclusieve Pokémon per team.

De geschiedenis van Pokémon

Zoals hierboven al kort is genoemd, is er een hele generatie in de jaren 90 opgegroeid door het spelen van Pokémon spellen of met het kijken van de tekenfilmserie over het avontuur van Ash Ketchum. Grote kans dat jij een van de twee dus ook hebt gezien of gespeeld.

Het verhaal van Pokémon kan worden terug geleid naar Satoshi Tajiri, een Japanner die als kind het leuk vond om diverse insecten te verzamelen. Eenmaal opgegroeid bedacht hij dat het leuk zou zijn om dit de doen als een spel, en gebruikte dit als inspiratie om zogenaamde pocket monsters te vangen.

Het spel, dat in 1996 uitkwam in Japan als Pokémon Green en Red, bleek uiteindelijk revolutionair, want nog nooit eerder had een spelontwikkelaar bedacht om twee Gameboys met elkaar te linken. Door dit te doen werd het opeens mogelijk om met je vrienden Pokémon te ruilen of om zelfs tegen elkaar te vechten.

Pokémon Gameboy Games

Sinds de komst van de eerste Gameboy games, ging het snel. Niet veel later volgde de introductie in Amerika met Pokémon Red en Blue, en een tekenfilm serie. Dit leidde weer tot een film en ruilkaarten. Door al het succes is de Pokémon wereld uitgegroeid tot diverse spellen, films, kaarten en andere merchandise. En zijn de hoeveelheid Pokémon gegroeid van 151 in het begin, naar zelfs 721.

Nederland moet nog even geduld hebben, of toch niet?

Ondanks de enorme hype die zich ook al heeft verplaatst naar Nederland, is Pokémon Go nog niet officieel te krijgen. Dat weerhoudt mensen er dus niet van om een Amerikaanse App store account aan te maken op hun iPhone, of om het APK bestand te downloaden op hun Android telefoon.

Door op deze manier de restrictie te omzeilen is het dus mogelijk om zelf ook Pokémon trainer te worden en aan de slag te gaan. Dit zorgt er echter wel voor dat de makers van het spel te maken hebben met serverproblemen, omdat ze de gigantische hoeveelheid spelers niet aankunnen. Houdt er dus rekening mee wanneer je speelt, dat je regelmatig te maken zult krijgen met vastlopers, of dat de verbinding weg valt met de servers. Desondanks, zijn vele spelers blij dat ze uberhaupt Pokémon in het echt kunnen spelen.

Edit: Pokémon Go is eindelijk beschikbaar in Nederland! Je kunt het spel nu gewoon downloaden in de App store of Play Store. Mocht je nou bang zijn dat je al je speldata verliest als je het verwijdert en opnieuw download uit de Nederlandse store, wees gerust. Alle data van het spel staat op de servers van Pokémon Go, dus op deze manier kan je veilig switchen naar de Nederlandse versie.

Voordeel hiervan is dat als er in het vervolg updates zijn, je deze gewoon kunt updaten zonder moeilijk te doen met het switchen van accounts etc.

Nog wat meer tips over Pokémon Go

Als je opzoek bent naar een bepaald type Pokémon, of als je überhaupt meer Pokémon wilt tegenkomen, is het dus erg verstandig om naar een drukker gebied te gaan. Hoe meer telefoonsignalen een gebied heeft, hoe meer verschillende Pokémon je er tegen zult komen.

Er gaan genoeg geruchten op dit moment dat je bijvoorbeeld elektrische Pokémon tegen kunt komen tijdens onweer, wanneer de wind harder waait dan 40 km/u, of wanneer je een heuvel afwandelt. Geen van al deze geruchten is tot nu toe echt waar. Er zal vast een zeker een leuk algoritme achter het vangen van bepaalde Pokémon zitten, maar de beste tip is om gewoon op pad te gaan.

De zogenaamde CP van een Pokémon is erg belangrijk. CP staat voor Combat Power en bepaald dus in eerste instantie hoe sterk je Pokémon is in een gevecht, erg handig als je de gym wilt uitdagen, of als je een Pokémon wilt achterlaten bij een gym.

Maar, hoe krijg je je Pokémon nou met een hogere CP? Daarvoor heb je stardust en candies nodig. Die je weer krijgt door het vangen van die Pokémon, of door ze te transferen naar je professor als je ze gevangen hebt.

In mijn ogen is het echter nog niet heel belangrijk om Pokémon te hebben met een hoog CP, totdat je level 20 bent. Door hogere levels te bereiken, zul je merken dat de Pokémon die je tegenkomt ook steeds sterker worden. Op die manier kan het dus best wel eens zonde zijn als je al je stardust en candies verspilt aan een Pokémon om deze sterker te maken, en een paar dagen later je Pokémon gaat vervangen omdat je een sterkere hebt gevangen.

Om sneller te groeien qua levels is er een handig trucje. Dit doe je namelijk door het meest te krijgen uit je Lucky Eggs. Deze lucky eggs zorgen er namelijk voor dat voor een periode van 30 minuten, al je ontvangen experience punten worden verdubbeld.

Dus, vang zoveel mogelijk Pidgeys, Rattatas, Weedles, Caterpies en andere Pokémon die je veel tegenkomt en makkelijk kunt evolueren. Zorg ervoor dat je ze nog niet meteen verstuurt naar de professor, maar houd ze in je team. Zorg daarna dat je in de buurt bent van een Pokéstop met een lure erop, die extra Pokémon aantrekt.

Pokémon Go: Pidgey Weedle Caterpie evolueren

Zet dan je lucky egg aan, begin met het evolueren van alle makkelijke Pokémon die je hebt gevangen en zie de experience die je krijgt gestaag groeien. Evolueer je Pidgeys in Pidgeotto’s, maar niet verder, tenzij je een Pokémon nodig hebt om te battlen, anders is het zonde van je candies. Om 4 Pidgeys te evolueren, heb je 48 candies nodig. Normaal geven 4 gevolueerde Pidgeys je 2000 expierence punten, maar met een lucky egg is dat dus 4000.

Als je het spel al een tijdje speelt, zul je ook gaan merken dat je tas vol raakt en je geen items meer kunt oppakken. De beste manier om dit te voorkomen is om alle extra potions, revives en razzberries we te doen. Je gaat nooit 90 potions nodig hebben, zeker niet als je na level 20 3 verschillende soorten potion en Pokéballs bij je draagt. Zorg er dus voor dat je niet meer dan 20 potions en revives bij je hebt, en laat de rest van de ruimte over aan Pokéballs. Want hoe hoger je level, hoe lastiger het is om Pokémon te vangen. Voor je het weet ben je 8 Pokéballs kwijt voor een simpele Pidgey.

Houd het leuk en gezellig voor iedereen

Het allerbelangrijkste is natuurlijk om het naar je zin te hebben. Niet alleen jij, maar ook iedereen om je heen. Zorg ervoor dat je tijdens het spelen ten alle tijden let op wat er om je heen gebeurd! Wees daarnaast aardig en vriendelijk voor de andere trainers die je tegenkomt op straat. Geef ze tips als ze nog niet zo ver zijn, of vraag hen juist om tips. Op deze manier helpen we elkaar om verder te komen.

Als je ergens in een park bent, en er is een sluitingstijd. Ga dan ook gewoon op tijd weg. Weet wanneer je moet stoppen en ga geen regels breken puur omdat je die ene Pokéstop nog wilt halen.

Mocht er een Pokéstop in de buurt van een café of restaurant zijn en wil je gebruik maken van hun terras? Bestel dan ook gewoon netjes een drankje en blijf er niet onnodig lang zitten zonder wat te consumeren. Voor de tijd dat jij daar zat, hadden ze ook andere klanten kunnen helpen.

Tijdens je wandelingen zul je waarschijnlijk genoeg afval zien liggen op straat of in het park. Raap dit op en gooi het netjes weg, op deze manier hebben mensen die geen Pokémon spelen, maar wel van het park willen genieten ook wat aan je avonturen. Als we met zijn allen dit doen, zorgen we er tevens voor dat we alles mooi schoon houden. Wat extra karma kan nooit kwaad.

Wij van Mishmag zijn natuurlijk aangesloten bij Team Blauw, maar we vragen ons wel af bij welk team jullie horen? En wat is de meest bijzondere Pokémon die je tot nu toe hebt gevangen? Deel je ervaringen hieronder in de comments.

Deze plannen heeft Niantic nog met Pokémon Go

Op Comic-Con afgelopen week in Californië heeft de CEO van Niantic (de makers van Pokémon Go), John Hanke, vertelt wat de plannen zijn voor toekomstige updates van het spel. Voor nu ligt de prioriteit nog steeds in het zo stabiel mogelijk krijgen en houden van de servers, maar zodra dit gelukt is, staan er een hoop toffe dingen op de lijst.

Zo zullen we binnenkort hopelijk meer dan 151 Pokémon kunnen gaan vangen, want er zullen meer generaties worden toegevoegd. Of het een stapsgewijze uitrol gaat worden, waarbij we eerst de tweede generatie Pokémon, en na een tijdje de derde generatie et cetera gaan zien of alle andere generaties tegelijkertijd toegevoegd gaan worden is nog niet duidelijk.

“We bekijken de mogelijkheden om ze op een interessante manier toe te voegen in de komende maanden en jaren.”

Ook gaan Pokéstops een belangrijkere rol krijgen in het spel. Nu is er de mogelijkheid om een Pokéstop aan te passen door er een lure op te zetten, zodat het ook opeens Pokémon aan gaat trekken. Volgens CEO Hanke gaan er meer van dat soort modules komen, zodat een Pokéstop bijvoorbeeld ook een Pokécenter kan worden waar je je Pokémon beter kan maken, of bijvoorbeeld een Pokémarkt waar je exclusieve items kan verkrijgen.

Een van de meest gevraagde dingen uit de community is het ruilen van Pokémon en het uit kunnen dagen van je vrienden. Ook hiermee is Niantic bezig, en dit is goed nieuws. Er zijn namelijk een aantal Pokémon die alleen op bepaalde continenten te krijgen is, zoals Mr. Mime in Europa. Via een ruil modus, kunnen mensen in Amerika deze ook krijgen. Verder staat er een traningsfunctie op de lijst, om de CP van je Pokémon te verbeteren, zonder Stardust te moeten gebruiken en wordt het mogelijk om Pokémon te fokken zoals in de Gameboy en DS spellen.

Aandelen van Nintendo kelderen weer

Toen Pokémon Go uitkwam, verdubbelde het aandeel van Nintendo in slechts twee weken. Maar nu blijkt dat Nintendo zelf bijna geen geld verdiend met Pokémon Go, is het aandeel weer in vrije val. De beurzen openden op maandag 25 juli met 18% lager voor Nintendo, wat een verlies van 6,4 miljard dollar betekende. Ondanks het grote succes, zal Nintendo dus geen directe extra omzet verwachten. Hoe dat zit met het verkoop van merchandise is niet duidelijk.

Comments

comments

Posted by:Thomas Meijer

Vierentwintigjarige ontwerper, fotograaf en liefhebber van alle creatieve dingen. Hoofdredacteur bij Mishmag en grafisch ontwerper bij ijsthee