Vind jij het ook zo lastig om uit te vogelen wat welke knop doet de laatste VSCO Cam update?

Sinds versie 5.0 is de app aardig veranderd, maar niet echt op een positieve manier. Er zijn buttons verwijderd, verplaatst en zelfs een aantal toegevoegd. Maar zonder uitleg wat welke knop moet doen. Daarnaast stapt VSCO af van herkenbare iconen als het vinkje om iets goed te keuren, en gebruikt in plaats daarvan een cirkel.

Dit was al gaande in de vorige versie van de app, maar sinds 5.0 is het helemaal een spannend avontuur wat er gebeurd als je ergens op drukt.

Neem ook een kijkje op het hoofdkantoor van VSCO.

De Estonische ontwerper Ilja Miskov, besloot om de app te herontwerpen, ditmaal met als doel duidelijker en handiger te zijn. Helaas is het een persoonlijk project en is het de vraag of de ontwerpers bij VSCO gebruik zullen maken van zijn feedback.

Lichte kleuren in de VSCO Cam app

Een van de dingen die duidelijk naar voren komt uit de community, is een lichte interface. Het zwarte concept is te donker, en zorgt voor een te groot contrast met de foto’s. Tevens past de gehele huisstijl van VSCO beter in een lichte interface. Er is een reden waarom Instagram tegenwoordig ook bijna helemaal wit is.

Deze ontwerper toont hoe VSCO Cam eruit had moeten zien

Mocht je nou toch verliefd zijn op de donkere interface, dan kun je in de settings de interface aanpassen.

User Experience

Dit is vooral het gedeelte waarin de VSCO Cam app te wensen over laat. Zo is er allereerste de bovenste balk. Op dit moment heb je twee iconen bovenin, namelijk om foto’s te importeren en om filters te kopen.

Foto’s importeren is uiteraard een belangrijke functie om foto’s te kunnen bewerken. Maar de filter store hoeft niet zo’n prominente plek te hebben. Deze kan je ook benaderen in de sidebar, of in het rijtje filters die op dit moment standaard mee komen met de app.

De sidebar is weer terug toegevoegd door middel van een hamburger icon. Net zoals de mogelijkheid om het grid aan te passen. Deze functie zat wel in de oude versie, maar is er sinds kort weer uitgehaald.

Deze ontwerper toont hoe VSCO Cam eruit had moeten zien

De balk onderin is niet extreem aangepast. De verwarrende pijl icoon dat VSCO gebruikte om foto’s te uploaden naar je VSCO Grid is veranderd naar de herkenbare deelknop die in veel meer apps zitten. Via deze manier kan je foto’s direct exporteren naar Instagram, Twitter, Facebook en alle andere apps. Ook heeft de balk een aparte knop gekregen om de foto direct op te slaan op je camera roll. Deze functie wordt veel gebruikt en is te belangrijk om te verstoppen onder een submenu.

 

Deze ontwerper toont hoe VSCO Cam eruit had moeten zien

Maar ook de camera knop is veranderd. In versie 5.0 is de functie om de camera op te starten veranderd van een simpele knop naar een ingewikkelde slide actie. Iets wat eenmalig wordt uitgelegd en daarna alleen nog maar te achterhalen door van alles te proberen op het scherm.

Op de manier die Ilja heeft bedacht, is de camera knop altijd aanwezig als er geen foto’s geselecteerd zijn in de app. De cameraknop is een duidelijke witte ronde knop, met het VSCO Cam logo, welke duidelijk functie doet als een sluiterknop. Deze zwevende knop is geïnspireerd door Google’s Material Design.

Foto’s bewerken

De reden waarom we natuurlijk VSCO Cam in de eerste plaats gebruiken is om foto’s te bewerken. Net zoals deze apps waarmee je je foto’s professioneel kunt bewerken.

Wat duidelijk naar voren komt als gebruikte stijl is iets wat we veelvuldig zien in iOS. De gehele achtergrond lijkt geblurd of transparant, met de originele foto in de achtergrond. Elk element van de functies gebruikt de foto, en maakt alle overige informatie welke niet nodig is donkerder of lichter, afhankelijk van je gekozen thema.

Deze ontwerper toont hoe VSCO Cam eruit had moeten zien

Ook is er nagedacht hoe de verschillende iconen een duidelijkere rol en hiërarchie moeten krijgen. Op die manier zijn de iconen sneller herkenbaar, en is het sneller duidelijk wat de functie moet zijn. Ook de vorige en akkoord knop zijn duidelijker gemaakt.

Deze ontwerper toont hoe VSCO Cam eruit had moeten zien

Zoals te zien is, is dit allemaal nog erg in ontwikkeling en is Ilja duidelijk opzoek naar een manier om meer hiërarchie en duidelijkheid in de app te krijgen. Als je voor de eerste keer je foto’s gaat bewerken, dan is VSCO Cam een erg uitgebreide app. Een ingewikkelde interface draagt dan al helemaal niet bij aan de leercurve die je moet overwinnen wil je succesvol je foto’s kunnen bewerken.

Meer zien van Ilja’s werk doe je op zijn Dribbble pagina. Wat vind jij van de huidige app en van de ideeën die Ilja toevoegd. Zijn ze beter dan de app nu, of heeft hij nog een lange weg te gaan?

Comments

comments

Posted by:Thomas Meijer

Vierentwintigjarige ontwerper, fotograaf en liefhebber van alle creatieve dingen. Hoofdredacteur bij Mishmag en grafisch ontwerper bij ijsthee