Wat doe je als je van koffie houdt, maar het eigenlijk veel te warm weer is? De temperatuur vraagt om een glas ijskoud water, maar je lichaam vraagt toch om de benodigde caffeine? Dan kun je dat oplossen door Cold Brew Koffie te zetten. Maar, deze methode kost de nodige uren. Daar heb je dus niks aan, als het plotseling heel warm is. Gelukkig bestaat er ook nog de Japanse ijskoffie methode.

Voor deze ijskoffie hoef je gelukkig niet je bonen te bevriezen, alhoewel dat wel schijnt uit te maken qua smaak. Wat je wel wilt doen is zorgen dat je ijsblokjes hebt, en gebruik kunt maken van een ‘pour over’ methode, ofwel het water over de koffie gieten. Dit kan doormiddel van een slow coffee zetmethode zoals de Chemex of een Hario V60. Maar een gewoon koffiezetapparaat, zoals een Mockamaster, werkt ook.

Lees ook: Zo zet je nóg lekkerdere en betere koffie

Wat is er zo anders aan de Japanse ijskoffie?

Mocht je wel eens hebben geëxperimenteerd met ijskoffie, door bijvoorbeeld oude koffie koud te laten worden, dan zul je gemerkt hebben dat je een vieze bittere en zure smaak kreeg. Dit komt namelijk omdat de koffie alle tijd had om in contact te komen met de lucht, en op deze manier werden alle frisse en heerlijke aroma’s vervangen door zure en bittere. Geen groot succes dus.

Gelukkig kun je die aroma’s, die ervoor zorgen dat je koffie zo lekker ruikt en smaakt, ook ‘vangen’, door ze meteen af te koelen zodra de koffie dit heeft afgeven aan het water. Op deze manier blijf je een heerlijke frisse en ietwat fruitige koffie houden, die je heerlijk koel kan drinken. Perfect voor de warme zomerdagen, of als je eens iets anders wilt.

Dit afkoelen doe je door de koffie direct op het ijs te zetten en wordt ook wel de Japanse ijskoffie methode genoemd. Je gebruikt in principe net zoveel gemalen koffie als normaal, maar zet dit met de helft aan heet water. De andere helft bestaat uit ijsklontjes, die je al in de kan hebt gedaan. De hete koffie koelt direct af door het ijs, waardoor de smaak en aroma’s gevangen worden. En het ijs smelt, waardoor de sterke koffie aanlengt met water. Vrij simpel dus eigenlijk!

Japanse ijskoffie mishmag 2

Het recept voor deze Japanse ijskoffie

Voor deze zetmethode maken we gebruik van de zogenaamde ‘pour over’ methode. Alle zetmethodes waarbij je heet water over de gemalen koffie giet zijn geschikt. Denk aan een Chemex, Hario V60, Aeropress of gewoon koffiezetapparaat. Zolang je maar zelf de controle hebt over de hoeveelheid water.

Onderstaand recept is voor 2 koppen ijskoffie. Uiteraard kun je dit ook voor 1 of meer koppen gebruiken, zolang je de juiste verhoudingen aanhoudt. We gebruiken ongeveer 100 gram ijsblokjes, 100 ml kokend water op 12 gram (vers)gemalen koffie. Voor het beste resultaat kun je de koffie vlak voordat je deze gaat zetten zelf malen. Hierdoor blijven de meeste aroma’s intact.

Dit heb je nodig
– 200 gram ijsblokjes
– 200 gram kokend water
– 24 gram (vers)gemalen koffie.
– Je favoriete zetmethode (Chemex, Hario V60 etc)
– Een weegschaal
– Een timer

Zo zet je Japanse ijskoffie
Maak het filter goed nat voordat je begint, op deze manier zorg je ervoor dat je koffie niet naar papier gaat smaken. Normaal gesproken kun je dit het beste doen met kokend water, maar met koud water kan ook.

Doe de ijsblokjes in de container waar je je koffie mee gaat zetten, in ons geval een Hario V60. Je kunt deze afwegen op de weegschaal, zodat je precies genoeg ijs hebt.

Maal de 24 gram koffie en doe deze in het filter. Zorg ervoor dat de koffie een mooie egale maling heeft met de juiste grootte voor je zetmethode, voor het beste resultaat.

Zet de filter op de kan, en zet de weegschaal aan, pak ook je timer erbij. Giet nu ongeveer 48 gram heet water in 30 seconden op de koffiemaling. Als de koffie vers is, zie je dat deze opzwelt. Dit noemen we bloemen. Op deze manier kan het en andere gassen CO2 ontsnappen.

Nadat de 30 seconden over zijn, kun je de rest van het hete water op de koffie gieten. Doe dit door een cirkelende beweging te maken en giet het water langzaam op de koffie zodat het rustig op het ijs in de kan druppelt. Dit hele proces duurt ongeveer 3 tot 4 minuten.

Je zult zien dat het ijs begint te smelten namate de koffie erop druppelt. Dit betekend dat de koffie direct afkoelt en dus zijn smaak en aroma’s behoudt. Na ongeveer 3 tot 4 minuten is al het water volledig door het filter heen, en kun je dit weg gooien.

Nu kun je genieten van je heerlijke Japanse ijskoffie. En als je optimaal wilt genieten, dan hebben we nog extra tips voor je welverdiende koffiepauze.

Comments

comments

Posted by:Thomas Meijer

Vierentwintigjarige ontwerper, fotograaf en liefhebber van alle creatieve dingen. Hoofdredacteur bij Mishmag en grafisch ontwerper bij ijsthee