Vandaag hebben we een interview op Mishmag, een primeur! Degene die het spits af durfde te bijten was de 15 jarige Floris. Laat je overigens niet verrassen door zijn leeftijd, want met zijn werk kan hij zich meten met de professionals in het wereldje van Motion Design.

Hey Floris, super tof dat je je laat interviewen door ons. Vertel eens wat meer over jezelf, wie ben je en wat doe je?
Hey! Mijn naam is Floris van der Harst, 15 jaar oud en word ook wel gezien als een motion designer. Ik zit in de 4e van het Gymnasium in Rotterdam. Naast school werk ik 1 a 2 keer in de week bij Coffeebottle als motion designer.

Hoe ben je hiermee begonnen? Wat zette je aan om dit te gaan doen, en hoe heeft dit je beïnvloed?
Het begon allemaal bij het maken van pixels arts wat al snel veranderde in grafisch werk voor kleine Youtubers, dat ik op dat moment gratis maakte. Twee en een half jaar geleden hadden mijn klanten behoefte in motion design, in plaats van grafisch ontwerp. Zodoende ben ik hiermee begonnen.

Als er een ding is waar je nog veel beter in zou willen worden, wat zou dat dan zijn?
Dat is het toch wel het sneller vinden van inspiratie. Als ik de volle inspiratie voor een bepaald design heb, kan ik er meestal voor zorgen dat het ook lukt om het te maken. Maar die inspiratie vinden is nog wel een “struggle” van mij. Hier gaat ook vaak 50% van mijn tijd in zitten.

Het werken met nieuwe programma’s zou ik ook graag willen verbeteren de komende jaren. Denk dan aan Cinema 4D, Maya, Nuke en meer. Ik ben voornamelijk nu gespecialiseerd in Adobe After Effects en focus mij vooral op het maken van 2D motion design. Maar ik zou ook graag meer met 3D willen doen.

Veel werk van je ziet er moeiteloos uit, alsof alles maar gewoon standaard zo beweegt. In hoeverre is dat zo? Hoeveel werk is het om zo’n filmpje te maken, en hoe verschilt het eerste idee in je hoofd met het uiteindelijke eindresultaat?
Heel veel mensen, en ook klanten, denken dat het maken van motion design een fluitje van een cent is. “Het hoeft echt niet moeilijk” en “Het mag heel makkelijk” zijn de meest voorkomende uitspraken die ik hoor.

Ik kan best geloven dat mensen het als gemakkelijk zien, zo kijk ik namelijk ook naar mijn werk. Maar in werkelijkheid komt er veel meer aan de pas dan de meesten denken. Het begint namelijk al bij het zoeken van inspiratie, en dat ook daadwerkelijk vinden.

Nadat ik de juiste inspiratie heb gevonden gaat het echte motion design beginnen. Dit gaat meestal soepel als ik daadwerkelijk een idee van het filmpje in mijn hoofd heb.

Zodra het ontwerp is gemaakt komt de klant meestal met veranderingen die moeten worden toegepast. Na deze aanpassingen voltooid te hebben is het filmpje meestal klaar om online gezet te worden. Dit alles bij elkaar is dus helaas geen fluitje van een cent.

Los van het motion design dat je maakt, waar houdt je je nog meer graag mee bezig? En heeft dat invloed op je werk als motion designer?
Ik ben vaak te vinden op de tennisbaan om daar een paar balletjes te slaan. En ja, bij het tennissen denk ik aan hoe ik mijn volgende project kan maken.

Waar haal je je inspiratie vandaan?
Dit verschilt eigenlijk heel erg. Ik kijk vaak op Dribbble, maar ik vind het werk van de motion designers “G4K” en “mt. Mograph” ook helemaal geweldig. Dit brengt mij eigenlijk nooit op definitieve ideeën voor een project, deze bedenk ik vaak pas onder de douche of als ik in bed lig.

Hoe zie je jezelf over vijf jaar? Wat zijn je ambities en je doelen?
Het liefst zie ik mijzelf als designer voor een groot bedrijf of een design agency waar ik motion design kan maken voor grote bedrijven.

En als laatste, wat voor tips geef je mee aan iemand die dit ook wilt gaan doen? Wat zou je willen dat je wist voordat je hieraan begon?
Het klinkt waarschijnlijk heel cliché, maar begin gewoon. “Niet geschoten is altijd mis” is mij aangeleerd. Het is voor mij een super leuke hobby/baan wat geen slechte kanten kent.

Als je eenmaal bent begonnen moet je elke keer weer opnieuw opzoek gaan naar uitdagingen. Dat zou ik anders doen als ik terug kijk.

Meer werk zien van Floris? Check dan zijn YouTube kanaal waar je de tofste designs kunt vinden. En vergeet hem niet te volgen op Twitter.

Comments

comments

Posted by:Thomas Meijer

Vierentwintigjarige ontwerper, fotograaf en liefhebber van alle creatieve dingen. Hoofdredacteur bij Mishmag en grafisch ontwerper bij ijsthee