Vorig jaar werden we aangenaam verrast door een nieuw project dat de smartphone industrie op zijn kop zou zetten, genaamd Project Ara. Want, stel je eens voor. Je huidige telefoon doet het nog prima, maar de batterij gaat niet meer zo lang mee, en stiekem wil je ook nog wat extra geheugen. Wat nou als je er gewoon een grotere batterij en extra geheugen in kon klikken? Dat zou je aanzienlijk veel geld schelen dan wanneer je een compleet nieuwe telefoon moest kopen.

Project Ara is een kijkje in de toekomst

Dat dachten de bedenkers dus ook van Project Ara. Inmiddels is het project in handen van Google, om zo wat extra kapitaal en kracht achter het project te zetten. Het originele plan was dat je zelf je modules kon kiezen welke jij belangrijk achtte, en die op jouw manier in elkaar kon zetten. Fotografeer je veel? Dan neem je een betere camera. Kijk je veel videos? Dan neem je een groter en beter scherm.

Google's modulaire telefoon project Ara komt eraan

Helaas blijkt die droom nog nét iets te ver weg. Na de eerste presentatie vorig jaar, is het lang stil geweest rondom Project Ara. Maar Google heeft tijdens Google I/O meer nieuws vrijgegeven over het project. Het gaat allemaal niet zoals gehoopt en daardoor is het idee op de schop gegaan. En wordt alles minder modulair dan Google voor ogen had.

In plaats van dat je straks elk onderdeel kunt vervangen, betreft het straks een basis deel. Waarin je dus een vast scherm, processor en RAM geheugen hebt. Dit basisonderdeel kun je verder uitbreiden door middel van een E-ink scherm, een kickstand, een camera of esthetische onderdelen om je telefoon mooier te maken. Ook komen er extra audio onderdelen en geheugenblokken. Je kunt straks zes onderdelen uit kiezen op je Project Ara telefoon. Bedrijven als Samsung, Sony, Panasonic en Toshiba hebben al gezegd dat ze modules voor de telefoon zullen gaan produceren.

Eind dit jaar zullen we de eerste ontwikkelaar versies van Project Ara gaan zien, maar eer we deze echt in de winkel kunnen kopen zal het 2017 worden. Er blijken namelijk nog een aantal grote problemen in het project te zitten. Zo zouden bijvoorbeeld modules niet op hun plek blijven zitten als je het toestel laat vallen. En het hele idee van een verwisselbaar scherm of een snellere processor is dus geschrapt.

Google's modulaire telefoon project Ara komt eraan

Erg jammer, maar dat betekend natuurlijk niet dat dit niet in de toekomst kan komen als de problemen zijn opgelost. Want, kijkend naar de video hieronder, is het een veel belovend concept waar we maar wat graag mee willen spelen. Hier wordt elke gadget geek toch vrolijk van? Meer info over Project Ara vindt je op hun website.

Comments

comments

Posted by:Thomas Meijer

Vierentwintigjarige ontwerper, fotograaf en liefhebber van alle creatieve dingen. Hoofdredacteur bij Mishmag en grafisch ontwerper bij ijsthee