Google I/O 2016 is in volle gang, maar hetgeen waar het de meeste mensen om zal zijn is de keynote die Google altijd geeft als aftrap. Tijdens deze keynote krijgen we een goed beeld van waar Google allemaal mee bezig is en wat de plannen zijn voor aankomend jaar.

Dit jaar is de visie een stuk duidelijker en overal zichtbaar. Omgaan met technologie moet handiger en vooral beter en sneller kunnen. Zo wordt Google Assistent een praatgrager, geeft het antwoorden in normale taal met een meer menselijkere stem, en heeft het haar weg gevonden in meer producten. De nieuwe chat app Allo en de spraak gestuurde speaker Home.

Ook zijn er nieuwe verbeteringen aangekondigd voor Android. Deze versie, genaamd N (een officiële naam moet nog komen) moet van de zomer uitkomen, samen met een nieuw mobiel platform voor VR. Er is een FaceTime rivaal genaamd Duo en een makkelijkere manier om Android apps te draaien, zonder ze daadwerkelijk te moeten downloaden.

Geen tijd om alle aankondigingen te lezen? Dan heeft The Verge de hele keynote van 2 uur samengevat in slechts 10 minuten, zodat je in een keer op de hoogte bent van al het nieuws dat je niet mag missen. De video vindt je onderaan dit bericht.

Google’s nieuwe VR platform

Google Daydream is het nieuwe VR platform

Daydream is Google’s VR platform voor de toekomst

VR is hot & happening, en eigenlijk is Apple de enige grote speler die er nog niet op heeft ingezet. Google heeft een nieuw mobiel virtual reality platform aangekondigd, genaamd Daydream. Daydream draait bovenop Android N, wat betekend dat het niet gaat concurreren met de door pc gevoede HTC Vive of Oculus Rift. Google was al bezig in VR met Cardboard, maar deze nieuwe stap is een grote om VR verder uit te bouwen.

Daydream klinkt als Android voor VR en dat is omdat de software draait op Android N. Het heeft een complete ecosysteem waar gebruikers in kunnen spelen. Er komt een homescreen met apps en Google heeft speciale versies gemaakt voor YouTube, Street View, Google Play Store, Play Movies en Google Photos. Ook zullen partners zoals The New York Times, HBO en Netflix apps ontwikkelen voor Daydream.

De grootste beperking van Daydream lijkt te zijn dat het alleen zal werken op nieuwe telefoons die speciale sensoren en schermen hebben. Google zegt dat die telefoons deze herfst uit zullen komen en dat onder andere Samsung, HTC, LG, Huawei en anderen ermee bezig zijn. Ook kondigde Google een handleiding aan voor het design van de headsets om zo telefoonmakers aan te moedigen.

Google heeft een VR headset, soort van

Een van de geruchten die rondging was dat Google zijn eigen VR headset zou aankondigen op I/O. Iets dat geavanceerder was dan Cardboard, maar wel betaalbaarder dan de HTC Vive of Oculus Rift.

Dit gerucht was een soort van waar, Google toonde namelijk een referentie ontwerp voor smartphone VR headset, dat eruit ziet als een kleinere, snoerloze Oculus Rift. Ook toonde ze een motion controller met touchpad. Wat hier interessant is, is Google’s manier van werken vergelijkbaar is met Android zelf. Omdat Daydream in Android N zit gebakken, en andere bedrijven de blauwprints geeft om zelf hun eigen hardware te ontwikkelen.

Natuurlijk hebben de schetsen een Nexus telefoon als basis, dus het blijft raden of we ooit een echte Google VR headset zien terwijl Daydream door ontwikkeld wordt, of dat het blijft bij blauwprints.

Google heeft nieuwe Messaging apps

Google Allo, de nieuwe chat app

Zeg hallo tegen Allo

Google maakt zijn intrede in de nieuwe generatie messaging apps met AI. De mobile-only app, laat je je aanmelden met je telefoon nummer, en heeft de optie om het ook aan je Google account te connecten. Het heeft alle messaging features die je mag verwachten, zoals emoji, stickers en de mogelijkheid om op foto’s te tekenen. Het heeft ook de mogelijkheid om de tekst grootte aan te passen.

Een van de features waarin Allo zich onderscheid is Google Assistant. Meer daarover kun je hieronder vinden, maar gebruikers kunnen de Assistant oproepen voor informatie en automatische reacties zoals Google Inbox.

Google benadrukte ook de privacy aspecten van Allo. Alle berichten van Allo hebben encryptie, maar er is ook en incognito mode, zoals in Chrome, waarbij berichten end-to-end encryptie hebben. Dit betekend dat alleen jij en de ontvanger de berichten kan lezen en niemand anders. Ook heeft incognito mode privé notificaties en berichten die na verloop van tijd verwijderd worden.

Duo is Google’s FaceTime concurrent

Omdat één berichten app natuurlijk nooit genoeg is, ging Google verder met de aankondiging van Allo. Er komt namelijk een tweede app, genaamd Duo. Het is een video chat app, dat lijkt op hoe Apple iMessage en FaceTime heeft opgesplitst.

Het handige aan Duo is dat het hartstikke simpel is om te gebruiken. Zodra je de app opent zie je de selfie camera met een video voorbeeld van je zelf. Wat belangrijk is, want zodra je degene kiest die je wilt bellen, zal de ander door een functie genaamd ‘Knock Knock’ jou al kunnen zien, voordat ze überhaupt opnemen.

Duo is net zoals Allo, mobile only en wordt gelinkt aan je telefoonnummer. FaceTime heeft hier het voordeel omdat het zowel op je iPhone, iPad en Mac werkt. Maar Duo wordt, net zoals Allo, beschikbaar van de zomer op zowel Android als iOS.

Meer assistenten op meer plekken

Google Home, de slimme assistent voor thuis

Een slimme speaker voor thuis

Het jaar 2016 is het jaar van VR, maar ook van slimme assistenten. Deze assistenten werken doormiddel van AI (Artificial Intelligence) en kunnen een hoop taken voor je uithanden nemen. Google is natuurlijk al een tijd bezig met AI assistenten met Google Now (tegenwoordig Google Assistent). Deze assistent heeft nu ook de weg gevonden naar je woonkamer, met Google Home. Een kleine speaker met een altijd-aan microfoon dat kan samenwerken met vele andere services. De duidelijkste vergelijking is Amazone’s Echo, welke al een tijdje beschikbaar is in de Verenigde Staten.

Het apparaat zelf is een kleine cylinder, met een afgeronde bovenkant en een speaker aan de onderkant. De onderkant zal beschikbaar zijn in diverse kleuren, zodat ze passen bij je interieur. De Home is ontworpen om verschillende varianten in verschillende kamers te hebben, zodat je waar je ook bent want kan vragen zonder bang te zijn dat ze allemaal antwoorden.

Home heeft Chromecast ondersteuning, zodat je media naar andere Cast-ondersteundende apparaten kan sturen. Denk bijvoorbeeld muziek naar je versterker of videos naar je Android TV. Ook haakt Home in op andere slimme huishoudelijke apparaten waardoor je de lampen aan en uit kunt stellen, of de temperatuur kunt regelen via je Nest thermostaat. Ook diensten als Spotify zijn geïntegreerd. Google heeft zijn Home API nog niet geopend voor andere ontwikkelaars, dus voor nu is de communicatie met andere diensten beperkt, maar Google zegt de API wel open te stellen naarmate het platform zich ontwikkeld.

Google’s assistent wordt slimmer en praatgrager.

Google I/O begon met de nieuwe generatie Google Assistent (voorheen Google Now), wat meer aanvoelt als een chat app dan de op zoeken gebaseerde Google Now. Zo werd een voorbeeld genoemd waar werd gevraagd welke films er vanavond in de bioscoop draaide, er gezegd werd dat er kinderen mee gingen en er werden kaartjes gekocht, zonder de app te moeten verlaten. En alles werd gezegd zoals je dat zou doen tegen een echte persoonlijke assistent. Assistent voelt als een losse slimme AI assistent, welke je ook terug gaat zien in Home en Allo.

Dat laatste zorgt ervoor dat de chat app Allo een heel stuk slimmer wordt. Zo kunt je bijvoorbeeld een gesprek beginnen met @google om vragen te stellen of dingen te laten gebeuren zoals reserveringen maken. Maar er is meer, ook in gesprekken met anderen kun je de Assistent inschakelen, zodat je vrienden het kunnen zien en erop kunnen reageren. Ook zorgt de Assistent voor slimme reacties zoals in Google Inbox, op basis van de context. De assistent leert je schrijfstijl en woorden die je vaak gebruikt om het zo persoonlijker te maken. En alles wat het heeft geleerd met Google Photos wordt ook toegepast in de app. Zo kan Assistent foto’s herkennen die worden verstuurd en op basis daarvan een passende reactie geven.

Android wordt groter en groter

Android N wordt slimmer en sneller

Android N is sneller en slimmer

Comments

comments

Posted by:Thomas Meijer

Vierentwintigjarige ontwerper, fotograaf en liefhebber van alle creatieve dingen. Hoofdredacteur bij Mishmag en grafisch ontwerper bij ijsthee

Geef een reactie