Hoera! De examens zijn voorbij! En hoe heerlijk is het om je eerste vrije middag te besteden aan een middagje shoppen met je vriendin. Begrijp mij niet verkeerd, ik vind het heerlijk om met haar rond te struinen, kleding te passen en elkaar stylingtips te geven. De vaste adresjes kent u als lezer ook wel. Echter, Alkmaar, de desbetreffende stad waar wij onze nieuwe zomerkleding wilde scoren, had een nieuwkomer in de winkelstraat: de Primark.

Ik had al eerder nieuwsberichten voorbij zien komen van de feestelijke opening van de zaak (rijen mensen, extra bewaking en wachttijden vanwege de enorme drukte). De zaak is iets kleiner dan eerdere filialen van Primark die ik van binnen heb mogen beschouwen. Misschien dat daarom de ‘enorme’ menigte zo opviel. Het was overigens een doorsnee woensdagmiddag waarop we de nieuwe winkel bezochten, maar toch voelde het alsof Coldplay ticketuitverkoop had op de derde etage van Primark Alkmaar, en heel Noord Holland kwam een kaartje scoren.

Ik dacht mezelf voorbereid te hebben op deze drukte, maar toch was ik verbaasd over het aantal mensen dat op jacht was naar goedkope shirts en broeken. Terwijl ik een prima shirt aantrok werd ik tevens verrast door het prijskaartje: 5 euro voor een T-shirt. Dezelfde lage prijzen gelden voor het hele assortiment, van broeken tot hemden en van zonnebrillen tot ondergoed. Bij elk rationeel mens komt de vraag “of deze kleding wel ethisch verantwoord wordt geproduceerd” meteen op. Op internet zijn niet heel veel persberichten te vinden over de productie van Primarkkleding (wel dat ze milieuprijzen winnen, toch nog iets positiefs behalve de lage prijzen!). Primark beseft dat wij deze vraag graag beantwoord willen hebben, en leggen zelf uit op hun site hoe het eigenlijk zit met die lage prijzen.

Primark drukte

Want de lage prijzen, daar is het concern het meest bekend om. En drukte. En die drukte kaatste mij een klein beetje. Niet alleen mezelf, maar zelfs een van de bewakers van de tweede verdieping keek mij met een verschrokken blik aan. Na een eerste etappe door verschillende afdelingen gerent te hebben kwamen mijn vriendin en ik aan op de mannenafdeling, waar best redelijke kleding lag. Ik greep drie artikelen en haastte me naar de pashokjes, waar we na enkele ogenblikken geduld aan de beurt waren. Het kleedhokje was na die eerste etappe een oase van rust geworden, afgewisseld door discussies over dikke billen en kleurcombinaties van mijn buren. In de tweede etappe hoefde we alleen maar af te rekenen en de uitgang te vinden. Zoals al eerder iemand prachtig shoppen bij de Primark beschreef: “A shopping trip to Primark is like an Indiana Jones film.”.

Buiten kwamen we weer op adem, met een gevulde kartonnen tas bedrukt met blauwe letters, net zoals eigenlijk iedereen in de Alkmaarse binnenstad. Een enorm voordeel van de komst van de Primark: de rest van de kledingzaken in Alkmaar zijn heerlijk ontspannend om nieuwe kleding te zoeken.

Comments

comments

Posted by:Thomas Korver

Fotograaf, schrijver, koffieverslaafde en muziekliefhebber. Zo zou ik mezelf omschrijven tenminste. Ik ben Thomas, 19 jaar en ontzettend enthousiast over alles wat met fotografie en lifestyle te maken heeft!