Uiteraard, niemand heeft altijd zin om gezond te eten. Iedereen heeft weleens een sas-dag, of gewoon dat je trek hebt in chocola, chips of een colaatje. Natuurlijk is dit af en toe niet erg, ons lichaam is prima in staat om al die gemene dikmakers om te zetten in nuttige energie, die jij dan weer verbruikt als je weer eens tegen de wind in moet fietsen. Maar compleet afkicken van suiker? Dat is nogal een uitdaging.

Suiker is als een sigaret: enorm verslavend

We kunnen ondertussen niet zonder. En als je me niet gelooft, moet je vooral proberen een week, of laat staan een dag, alle suikerhoudende producten te ontwijken. Natuurlijk gaat het hier niet om natuurlijk aanwezige suikers, maar toegevoegde voedingsmiddelen als glucose, fructose of andere spannende woorden die eindigen op -ose of als E-nummer staan aangegeven.

Laatst was het mijn dappere zus die besloot een week geen suiker te consumeren. Een heel goed streven, vond ik zelf, omdat je dan pas voelt hoe het lichaam verslaafd is aan suiker. Na enkele dagen nee zeggen werd de uitdaging te groot en waren de koekjes bij de thee een te grote verleiding.

Suikerbelasting, een goed idee?

Onze moedige gezondheidsridder uit Engeland, Jamie Oliver, kreeg het voor elkaar om na lang actievoeren de Britse overheid over te halen om een ‘sugar-tax’ in te voeren. Dit houdt in dat suikerhoudende producten (met name frisdrank) duurder worden. Maar niet alleen frisdrank bleek een boosdoener, ook Starbucks had de gewoonte om jouw koffie extra zoet te maken. Na de verontrustende cijfers was het terecht dat Jamie aan de bel trok. Is dit niet een idee voor Nederland? Uit verschillende bronnen, onder andere dit geniale fragment van Zondag met Lubach, blijkt hoe groot het suikerprobleem in ons land is. Misschien interessant om over na te denken?

Suiker in fruit

Dit is geen betoog om jou over te halen om volledig te stoppen met suiker nuttigen, jullie bewegen allemaal vast en zeker genoeg en eten ook genoeg gezonde dingen (toch?). Het is alleen soms wel beter om een fles water te pakken, in plaats van een fles cola. Ook koffie of thee is tien keer beter dan dat ene blikje Fanta. En als je nog steeds niet bent overtuigd, moet je even ‘That Sugar Film’ gaan kijken, een documentaire die ontzettend goed het probleem in beeld brengt.

Suiker is in verschillende opzichten essentieel, het is de energiebron van ons lichaam. Maar suiker is van nature al aanwezig in veel producten. Dus die extra tien gram in een pakje appelsap hoeft echt niet! Gezonde alternatieven zijn er genoeg: google maar even of blader die tientallen kookboeken door, dan vul ik nog even mijn flesje met water.

Suiker alternatieven

Ga jij minder suiker nuttigen? Wat drink jij de hele dag door? Laat het vooral even weten!

 

Comments

comments

Posted by:Thomas Korver

Fotograaf, schrijver, koffieverslaafde en muziekliefhebber. Zo zou ik mezelf omschrijven tenminste. Ik ben Thomas, 19 jaar en ontzettend enthousiast over alles wat met fotografie en lifestyle te maken heeft!

Geef een reactie