Afgelopen dagen hadden we geluk met het weer, de lente heeft duidelijk zijn entree gemaakt. De zon scheen en de temperatuur ging eindelijk de goede kant op. Dit waren de eerste signalen naar ons om de tafel buiten te dekken en daar avond te eten. De laatste zonnestralen deden ons goed en er was bijna geen wind. Af en toe was er nog een koel briesje, maar uit de wind was het prima vertoeven.

Column: Lente laat ons buiten eten!

 

De temperatuur stijgt gestaag, de vogels beginnen te fluiten en wij rennen met onze pannen en borden naar buiten om daar onze maaltijden te nuttigen. De lente is begonnen en de afgelopen dagen hebben we een voorproefje gehad van de warmere dagen die op ons wachten. Nu vroeg ik mij laatst af: “waarom eten we zo graag buiten?”

Het is lente: gooi die ramen maar open!

Na de lange herfst en winter wordt het tijd om weer naar buiten te gaan en de ramen open te gooien. Binnenzitten is iets voor als het buiten koud is, we gaan nu genieten van de frisse lucht en de zon. Buiten eten is iets wat we als Hollanders fijn vinden, hoewel er volkeren zijn die bij fijne temperaturen buiten niet alleen eten, maar ook leven. De Scandinaviërs zijn hier onder andere goed in, maar ook Fransen en Italianen eten en leven maar al te graag buiten.

“Binnen zit je toch maar tussen vier muren”

Misschien is het iets wat al zo lang in onze cultuur is, dat het vanzelfsprekend is. Buiten is er frisse lucht, zijn er zonnestralen en de geluiden van de buitenwereld vangen de ongemakkelijke stiltes op. Ook geeft buiten zijn een groter gevoel van vrijheid. Binnen zit je toch maar tussen vier muren. Dus ga vooral zo vaak mogelijk lekker naar buiten, want de lente en zomer zijn weer voorbij voordat je het weet.

Comments

comments

Posted by:Thomas Korver

Fotograaf, schrijver, koffieverslaafde en muziekliefhebber. Zo zou ik mezelf omschrijven tenminste. Ik ben Thomas, 19 jaar en ontzettend enthousiast over alles wat met fotografie en lifestyle te maken heeft!

Geef een reactie