Koffie is de zwarte gangmaker van menig mens, en zo ook van ons. Eerder vertelden we je al hoe je betere koffie kan zetten. Maar ook dat het bevriezen van je bonen een beter resultaat levert. Maar, dan nog zit je hete koffie te drinken met dit warme weer. Onze oplossing? Zet een Cold brew koffie!

Cold brew koffie is iets anders dan de iced coffees die je tegenwoordig vaak tegenkomt in de koffiezaakjes tijdens je welverdiende koffie pauze. In feite is een iced coffee, espresso die direct wordt gezet op een glas met ijs en wordt aangelengd met melk. Op deze manier worden alle smaken en aroma’s direct gevangen in de koffie, en door de melk smaakt het allemaal iets zoeter.

Maar wat nou als je juist houdt van die stevige koffie smaak? Dan is cold brew coffee de ideale uitkomst. Dikke kans trouwens dat je wel eens koude koffie hebt gedronken, nadat je kopje was afgekoeld. En dat het vrij vies en bitter smaakte. Dus wat deze koude koffie wel lekker maakt, lees je hieronder.

Wat is er zo anders aan cold brew koffie?

Het grootste verschil met ijskoffie, ofwel iced coffee, is vaak de prijs maar ook de smaak. Waar dat verschil vandaan komt?

Iced coffee is een drankje dat vooral populair is bij onder andere de Starbucks, maar ook andere koffietentjes serveren het tegenwoordig. Eigenlijk is een frappuccino niets meer dan een afgekoelde koffie met een extra smaakje. Maar je betaald er wel flink voor.

Slim idee dus van Starbucks, om de oude afgekoelde koffie te gebruiken voor een ijskoffie. Want anders moeten ze het weg gooien. Mocht je geluk hebben, dan wordt je espresso direct op ijs gezet, waardoor het meteen koud wordt. De smaak zal hiervan flink verbeteren, maar is het soms toch net niet.

Om te voorkomen dat de koffie te waterig wordt bij een ijskoffie, wordt er twee keer zoveel koffie maling gebruikt. Op die manier is de koffie twee keer zo sterk als normaal, en wordt het aangelengd met ijsklonkjes en vaak ook met melk.

Maar, dan nu het drankje waar het om draait. Cold brew koffie blijkt een koude koffie te zijn, waar bijna alle koffie kenners het over eens zijn. Dit is dé manier om koffie koud te drinken. Vooral dus lekker met warm zomerweer.

In plaats van koffie te zetten en deze af te koelen, wat resulteert in een te bittere smaak. Laat je je koffie koud trekken, net zoals je bij thee doet, maar dan dus met koud water. Hierdoor wordt de koffie minder bitter en zuur.

Het lastige van koud water is dat het moeilijk smaken en aroma’s opneemt, in tegenstelling tot heet water. Daarom zijn thee en koffie normaal gesproken ook warme dranken. Hierdoor duurt de zet methode met koud water ook vele malen langer. Waar een espresso een doorloop tijd heeft van ongeveer 30 seconden, en je slow filter koffie ongeveer 4,5 minuut duurt. Heeft je cold brew wel een uurtje of 20 nodig!

Cold Brew Koffie is je ideale zomerdrankje

Het recept voor een goede cold brew coffee

Doordat je met een cold brew niet de zetmethode kan kiezen, en dus ook lastig de smaak van je bonen kan maskeren, is niet elke soort koffie even lekker te gebruiken. Let dus vooral op de bonen, aangezien je een cold brew zwart en ongezoet drinkt.

Cold brew koffie kun je in principe in bijna alles maken, je kunt een cafetière (french press) gebruiken, of een grote pot of glazen kan. Je doet namelijk de gemalen koffie erin samen met het water, en pas nadat het is getrokken, filter je het koffie drap eruit.

Dit heb je nodig
– Een filter
– 1 liter water (koud of kamertemperatuur)
– 250 gram fijngemalen koffie
– Veel geduld

Zo zet je een cold brew koffie
Maal de hoeveelheid koffie fijn, zorg ervoor dat het fijngemalen is, met de structuur van snelfilter maling. Doe de koffie in de pot en giet er wat water op. Zorg ervoor dat de koffie goed nat is en door het water wordt verdeeld, dit kun je eventueel doen door er met een lepel doorheen te roeren. Giet daarna de rest van het water in de kan. Dek de pot af en zet het in de koelkast voor ongeveer 20-24 uur. Minder zetten kan natuurlijk ook, pas dan de hoeveelheid koffie en water aan, zolang het maar in dezelfde verhouding is.

Nadat de koffie 20 uur heeft kunnen trekken, wordt het tijd om het te filteren. Als je een cafetière hebt gebruikt, kun je langzaam het filter omlaag duwen. Maar je kunt ook een papieren koffiefilter gebruiken, en alles bijvoorbeeld in een Chemex gieten. Zorg ervoor dat je het papieren koffiefilter van te voren hebt nat gemaakt, zodat de koffie niet naar papier smaakt.

Tijd om de koffie te serveren
Nadat je koffie is getrokken en gefilterd kun je de cold brew koffie ongeveer twee weken lang gekoeld en afgesloten bewaren. Doordat het een geconcentreerde koffie is, is het vooral lekker om te serveren met ijsklontjes. Ook kun je het nog verder aanlengen met koud water of koude melk mocht het iets te sterk zijn.

Cold Brew koffie op het werk

Natuurlijk kun je dit niet alleen thuis drinken, maar is Cold Brew Koffie ook prima geschikt om mee te nemen naar kantoor of daar te zetten omdat je er niet veel voor nodig hebt. Zet het ‘s avonds of eind van de werkdag in de koelkast, en je kunt het ‘s ochtends drinken.

Smaakt waarschijnlijk beter dan de koffie die uit het automaat komt op kantoor, plus dit drankje werkt nog verkoelend ook. Let er wel op dat er extra veel cafeïne in deze koffie zit, vanwege de langere zet methode. Dus blijf naast cold brew koffie, ook extra water drinken.

Zeker als je een grote hoeveelheid hebt gezet, is dit drankje extra snel en makkelijk om mee te nemen. Je kunt het direct in je thermoskan gieten, en omdat je er ijs bij doet, blijft het nog eens extra lang goed koud. Of je vult het aan met heet water als je dan toch persé warme koffie wilt.

Wat vind jij van cold brew koffie? Of wat is jouw favoriete koffiedrankje om lekker af te koelen tijdens de zomer? Laat het ons weten in de comments.

Comments

comments

Posted by:Thomas Meijer

Vierentwintigjarige ontwerper, fotograaf en liefhebber van alle creatieve dingen. Hoofdredacteur bij Mishmag en grafisch ontwerper bij ijsthee