Ja je leest het toch echt goed. Wil je nog betere koffie zetten? Dan moet je je bonen bevriezen. Er zit natuurlijk wel een stukje onderzoek achter om deze stelling te bekrachtigen. Je hoeft geen echte barista zijn om de kwaliteit van je filterkoffie te verhogen.

Tegenwoordig zijn we allemaal koffiekenners. In plaats van dat slappe bakje automatenkoffie drinken we toch liever die zorgvuldig gezette cappuccino, of zetten we slow coffee met een Chemex.

Mocht jij nou tot de categorie behoren die filterkoffie gebruikt (of je nou een ouderwetse koffie apparaat hebt staan, of een luxe espressomachine), dan is je eigen bonen malen sowieso de grootste tip die je kan krijgen om je koffie te verbeteren. Maar mocht je nog een stapje verder willen gaan, kun je er ook voor kiezen om je bonen eerst te bevriezen voordat je ze gaat malen.

De reden? New York Times publiceerde onlangs een onderzoek waarin bleek dat de temperatuur van de boon van grootte invloed was op de smaak en aroma van de koffie.

Een koudere temperatuur van de bonen zorgt voor betere koffie

In een koffiezaak zal de temperatuur meer schommelen dan bij jou thuis, wat er voor zorgt dat de echte barista’s constant bezig zijn om hun maalinstellingen aan te passen. Condens onttrekt zich namelijk sneller aan kleine koffiedeeltjes dan aan grootte. Maar te kleine koffiedeeltjes zorgen ervoor dat je koffie te zuur wordt, en te grootte dat je koffie te bitter wordt. Dit moet je dus op kunnen vangen voordat je gaat malen, om zo te garanderen dat de koffie precies goed smaakt.

In Engeland gaan ze nog een stapje verder hier mee. In plaats van de gehele dag de maalinstellingen aan te passen, gebruiken ze vloeibaar stikstof om hiermee de bonen te bevriezen voor het malen. Het resultaat is een gelijkmatigere maling waar de temperatuur minder van invloed is, en dus lekkerdere en vooral betere koffie geeft.

Door te beginnen bij kamertemperatuur en langzaam alles af te koelen naar de temperatuur van vloeibaar stikstof konden ze precies testen wat er gebeurde met de bonen. Het resultaat was dus dat hoe kouder de boon, des te gelijkmatiger de maling was, en hoe minder smaak er verloren raakte.

Nu hoef je thuis gelukkig niet zelf in de weer te gaan met vloeibaar stikstof. Je kunt je bonen gewoon luchtdicht verpakken en in de vriezer leggen voordat je ze vermaalt. Zorg wel dat er geen vocht bij komt, want dan verandert je koffie in ijs, en hoewel ijskoffie ook lekker is, is dat natuurlijk niet de manier om ijskoffie te maken.

We hebben nog meer tips over hoe je nog lekkerdere en betere koffie kunt zetten, die je gemakkelijk thuis kan toepassen zonder direct een barista cursus te hoeven volgen.

Comments

comments

Posted by:Thomas Meijer

Vierentwintigjarige ontwerper, fotograaf en liefhebber van alle creatieve dingen. Hoofdredacteur bij Mishmag en grafisch ontwerper bij ijsthee