Een der lastigste kwesties waar fotografen voor staan, sinds het begin van de fotografie: welke cameratas moet ik aanschaffen? Uiteraard is er een enorm aanbod, genoeg keuze aanwezig. De vraag is echter, welke is perfect? Want de perfecte cameratas schijnt lastig te vinden zijn.

Van Ona (website) kregen we de kans om hun nylon Camps Bay te testen. Ona is een merk uit New York, Amerika. Ona maakt cameratassen die niet alleen functioneel zijn, maar ook duurzaam en een lust voor het oog. Tegenwoordig willen fotografen een cameratas die niet alleen enorm functioneel zijn, maar ook fotogeniek. Is dit dan de perfecte cameratas?

Ona cameratas

Op het eerste gezicht

Aan de buitenkant is er niks aan de hand. Sterker nog, wat ziet hij er prachtig uit! De looks van deze cameratas zijn niet mis. Stijlvol zwart was een goede keuze: hij past in elk landschap en op ieders rug. Italiaans leer zorgt voor een fijne afwerking en de nylon voelt degelijk aan. Het uiterlijk ziet er niet alleen stevig uit, maar voelt ook enorm veilig.

Zonder stijl te verliezen is de tas ook nog eens enorm functioneel. Ik zal jullie hierover straks meer vertellen. Van buiten zou je niet zeggen dat het een cameratas is. Vandaar dat de tas feilloos opgaat in de rest van je garderobe. Als je op zoek bent naar fotogenieke cameratassen dan ben je bij Ona aan het juiste adres!

Cameratas voor elke dag

Ondanks dat een full-frame camerabody met een 70-200mm lens eraan perfect in de tas past, voelt hij niet groot aan. Op het eerste gezicht lijkt de tas misschien groot, maar het slanke design zorgt ervoor dat de tas er niet enorm uitziet. Dit is perfect voor mensen die elke dag hun camera bij zich willen hebben. Naast het slanke design is de extra ruimte voor andere spullen ook een enorm voordeel voor mensen die een tas zoeken die elke dag mee kan.

Over deze extra ruimte gesproken, deze is ook verstelbaar. Dus als jij geen 70-200mm lens bezit (wat helemaal logisch is, met een iPhone kun je ook mooie foto’s maken!) laat je het extra compartiment zakken voor meer ruimte voor andere spullen, zoals een portemonnee of kleding als je op reis gaat. Dit zal veel gebruikers erg tevreden stellen, want elke fotograaf is natuurlijk anders en draagt verschillende spullen met zich mee.

Maar wat gaat er precies in dan?

Behalve een full-frame met een zoomlens, gaan daarnaast ook nog eens 7 extra lenzen mee (dan is er echter weinig ruimte voor extra spullen). Er zijn maar weinig mensen met zoveel lenzen, dus kan het binnencompartiment volledig worden aangepast. Heb je bijvoorbeeld nog een oude analoge camera bij je? Dan past die prima naast een digitale body in de tas. Zo heb je meer kans om je creativiteit optimaal te uiten!

Ik ben geen dure fotograaf, relatief gezien, dus behalve mijn digitale body en twee lenzen had ik ook nog wat andere dingen mee, bijvoorbeeld een flesje water! Ik dacht dat dit prima in een zijvak zou passen, deze zijn echter wat krap. Een ander slank voorwerp zou passen, maar een gemiddeld flesje water is te breed. Zonde, want deze zijvakken zouden perfect zijn voor dit doeleinde. Dit verpest echter niet de functionaliteit in het algemeen, want het vak voorop de cameratas is perfect voor camerafilters, een paspoort (er zit een veilige sluiting op) of je telefoon als deze te groot is voor je broekzak.

cameratas

Een cameratas die prima draagt

Comfort is een van de grootste voorwaarden wat een cameratas perfect maakt. Ondanks het missen van een horizontale bevestiging is de Camps Bay prima te dragen. De brede draagriemen verdelen het gewicht over je schouders waardoor bij een zwaar gewicht de rugtas nog steeds comfortabel is.

De belangrijkste compartimenten zijn toegankelijk. Door twee sluitingen te openen komen de risten tevoorschijn die toegang bieden naar het cameracompartiment en de extra vakken. Alles is te openen met een rits, waardoor je makkelijk bij je spullen kunt als je haast hebt. De dubbele sluiting zorgt daarnaast wel voor veiligheid tegen eventuele zakkenrollers die jouw apparatuur willen stelen. Zo is de tas toegankelijk en tegelijkertijd veilig.

cameratas

Wat vinden wij van de cameratas?

Al met al is het een enorm gave tas. De kwaliteit is hoog, de functionaliteit nog net niet perfect. Als je op zoek bent naar een cameratas die het niet alleen waarmaakt op het gebied van functionaliteit, maar ook fotogeniek is, dan ben je bij Ona aan het goede adres. De nylon Camps Bay maakt zijn naam waar, en het doet wat ervan verwacht wordt.

Genoeg ruimte voor je apparatuur en extra spullen, dat is een enorm voordeel. De tas biedt veilig transport voor je spullen, zonder in te leveren op looks of draagcomfort. Het enige wat ons een beetje dwarszit is de prijs. In Nederland is de tas van jou voor zo’n 450 euro (volgens de Europese Ona website). Maar, dan heb je wel een tas die degelijk is, functioneel en perfect voor in je Instagram-feed.

Comments

comments

Posted by:Thomas Korver

Fotograaf, schrijver, koffieverslaafde en muziekliefhebber. Zo zou ik mezelf omschrijven tenminste. Ik ben Thomas, 19 jaar en ontzettend enthousiast over alles wat met fotografie en lifestyle te maken heeft!