Op 31 augustus gaat het dan toch écht zo ver zijn. De favoriete kalender app van velen, Sunrise Calendar stopt er mee. Of ja, officieel gaat de app verder in Outlook. Want je email en je kalender beheren zou in één app moeten kunnen volgens Microsoft’s gedachte.

Daar valt iets over te zeggen, maar niet iedereen zal willen wennen aan die workflow. Soms wil je gewoon twee aparte apps hebben om dingen te regelen. Plus lang niet alle functies die Sunrise Calendar zo briljant maakte, zitten in Outlook. Daarom nemen we vijf alternatieven onder de loep, om te kijken of er een waardige vervanger tussen zit voor Sunrise Calendar.

Google Calendar

Als het gaat om handige kalender apps, dan is Google Calendar er een die niet mag ontbreken in ons lijstje. De dienst draait al een erg lange tijd mee, maar helaas is de web app niet zoveel veranderd sinds haar lancering. Een native desktop app is er ook helaas niet. Maar wat Google Calendar wél zo bijzonder maakt zijn de perfect uitgevoerde apps voor iOS en Android.

Net zoals Sunrise Calendar maakt Google Calendar gebruikt van bepaalde keywords als je nieuwe afspraken toevoegt. Op basis van bepaalde keywords zullen er illustraties getriggert worden, zodat je kalender er een heel stuk overzichtelijker en leuker uitziet. Heb je bijvoorbeeld een Barbecue gepland staan, dan verschijnt de afspraak in je kalender met een illustratie van een barbecue.

Daarnaast helpt Google Calendar je sinds kort met het behalen van bepaalde goals. Vergeet je telkens om schoon te maken, of wil je een extra stok achter de deur om vaker te gaan hardlopen? Dan kun je dat aangeven bij Google Calendar. Vervolgens gaat de app kijken wanneer je een gaatje vrij hebt, en plant het automatisch de afspraak voor je in. Komt het toch even niet goed uit, dan kun je de afspraak ook uitstellen en zoekt de app een nieuw gaatje in je agenda.

Verder werkt de dienst ook naadloos samen met je Gmail account om daar slim informatie uit te halen. Boek je een vliegticket en een hotel, dan zet Google Calendar automatisch je vlucht en je hotelovernachting in je kalender. Samen met het toevoegen van afspraken in een natuurlijke taal (Lunch met Thomas om 2 uur in Utrecht op donderdag) werkt de app precies zoals je mag verwachten. Er wordt een afspraak om 2 uur gepland op aanstaande donderdag genaamd Lunch met Thomas, met als locatie Utrecht.

Maar, zijn er dan ook nadelen aan Google Calendar? Jazeker, de app werkt op dit moment alleen met Google’s eigen kalender dienst. Voor alsnog is er geen automatische manier om bijvoorbeeld je Facebook events slim te importeren, behalve door deze via Facebook te exporteren als CalDAV en los te importeren in Google Calendar. Idem ditto als je een andere dienst als calendar gebruikt, zoals de standaard Outlook kalender. Iets wat Sunrise Calendar wel perfect mee overweg kon. Als Google ondersteuning gaat bieden om ook andere type kalenders te kunnen importeren en de deuren opent naar diensten als Facebook, of handige to do apps dan kan Google Calendar een erg sterke app worden.

Download Gratis: App Store / Play Store / Web app

Fantastical 2

Voor de mensen die Sunrise echt niet kunnen verlaten, en bereidt zijn om er wat geld voor neer te leggen, is Fantastical 2 de beste keuze. Grootste minpunt is wel; het is er alleen voor Mac en iOS. Dus voor iedereen die een Windows computer heeft, of regelmatig moet gebruiken is Fantastical 2 geen optie. Idem ditto als je een Android gebruiker bent.

Maar mocht je al in geen tijden een Windows computer of Android telefoon hebben aangeraakt en leef je volledig in het Apple ecosysteem, dan kun je wellicht overwegen om inderdaad wat euro’s neer te leggen voor Fantastical 2.

Het grootste nadeel is wel; de iOS app gaat je €2,99 kosten, en wil je de app ook nog eens op je Mac gebruiken, dan mag je nog eens €39,99 aftikken. Al met al is €42,98 een hele hoop geld als het gaat om alleen maar een kalender app.

Maar, wat krijg je voor dat geld? Twee hele fijne apps die perfect met elkaar samenwerken, natuurlijke taalondersteuning met het invoeren van afspraken (net zoals Google calendar) en herinneringen op basis van je locatie en tijd.

Daarnaast kun je direct vanuit de app een verjaardagsbericht sturen als iemand jarig is en wordt de app gebouwd door een fanatiek bedrijf die waarschijnlijk hun app als een van de eerste update zodra Apple met nieuwe mogelijkheden komt. Zo heeft de app bijvoorbeeld ook ondersteuning voor de Apple watch en de iPad.

Of het het geld waard is, is de vraag. Niet dat er iets mis is met betaalde apps, maar als je het vergelijkt met de hoeveelheid alternatieven, die vaak ook nog eens gratis zijn, is het lastig om zoveel geld neer te leggen.

Aan de andere kant kun je je ook afvragen wat het verdien model achter deze gratis apps zijn. Bij Fantastical 2 weet je tenminste dat je betaald voor een product en jij zelf niet het product bent. Desondanks blijft het zuur om geld te betalen voor een vervanger van een gratis app zoals Sunrise Calendar.

Download iOS: €2,99 / MacOS: €39,99: iOS App store / MacOS App store

Calendars 5

In de categorie betaalde apps; de beste betaalde app, naast Fantastical 2, is Calendars 5. Deze app doet eigenlijk bijna hetzelfde als Fantastical; zoals natuurlijke taalondersteuning en een to do list. Daarnaast heeft de app ook een geweldige week overzicht en synchroniseert met alle bestaande kalenders die je kunt hebben.

Het grootste nadeel van Calendars 5? Er ontbreekt een web en/of native app. Dit betekend dat je alsnog de standaard kalender app op je Mac of Windows moet gebruiken, of toegewezen bent aan de webversie van Google Calendar.

Calendars 5 werkt gelukkig ook met handige icoontjes die getriggered worden op basis van keywords, zodat je ook visueel kunt zien wanneer je eerst volgende afspraak is met je personal trainer in de sportschool, of wanneer je ook alweer koffie ging drinken met je buurvrouw.

De to do list synchroniseert daarnaast vloeiend samen met die van je iOS apparaat, zodat je precies kunt zien wanneer je wat zou moeten doen, of wat je niet zou mogen vergeten. Voor de Android gebruikers is er echter slecht nieuws, de app is er alleen voor iOS.

Download €6,99 (iOS only): App store

Cal

Als je eens op zoek bent geweest naar een goede to do list manager, dan is de kans groot dat je Any.Do bent tegen gekomen. De app werkt op zowel iOS als Android en biedt een groot schala aan mogelijkheden, samen met een strakke interface.

Deze gedachtes hebben de makers doorgevoerd naar de kalender app van Any.Do; Cal. De naam is kort, maar krachtig en de app doet precies wat je van een kalender app kan en mag verwachten. De app laat je voornamelijk focussen op 1 dag tegelijkertijd, en op deze manier kun je in een oog opslag zien wat je vandaag allemaal te wachten staat.

Daarnaast bevat de app een groot schala aan achtergronden om je scherm op te vullen als je eens een rustigere dag hebt. Jammer genoeg zit er niet echt een link tussen de foto’s en de afspraken die je die dag gepland hebt, maar het maakt het geheel wel wat visueler en minder saai. Of dat dat een positief iets is, zul je zelf moeten beslissen.

Verder is de app vooral gefocust op je contacten. Als er iemand jarig is, zul je een grote foto van de jarige jop of jet zien (mits je een foto in je contacten heb staan, of de app koppelt aan Facebook). Idem ditto met het aanmaken van nieuwe afspraken met personen. In plaats van de naam van die ene vriend met wie je op woensdag ging sporten, zul je een foto van hem zien.

De app werkt op zowel iOS als Android, maar moet het helaas doen zonder native app voor MacOS of Windows. Hierdoor ben je net zoals Calendar 5 aangewezen op de standaard apps of de web apps, en ontbreekt het aan een totaal pakket zoals Sunrise deze wel wist te bieden.

Download Gratis: App store / Play Store

Busycal: Sunrise Calendar alternatief

Busycal

Busycal is zoals de naam al doet vermoeden voor de wat drukkere mensen. Deze agenda is vooral gefocust op de power user die het maximale uit zijn agenda wilt halen. De app heeft dan ook bijna alles wat je van een kalender app mag en kan verwachten, behalve support voor Android and Windows, net zoals Fantasical 2. Op de een of andere manier lijkt het voor app ontwikkelaars dat alleen mensen die Mac en iOS draaien behoefte hebben aan een goede kalender app.

Busycal integreert verschillende kalenders in een overzichtelijke view, zoals we dat kennen van Sunrise Calendar en combineert een uitgebreid info paneel met bijvoorbeeld de to do list. Ook zit er een ingebouwde reistijd optie in, zodat je makkelijk rekening kunt houden wanneer je weg zou moeten van een afspraak. Op die manier zorg je er voor dat je niet per ongeluk nieuwe afspraken inplant in de tijd dat je eigenlijk al onderweg had moeten zijn.

Ook bevat Busycal smart filters, waarmee je met een druk direct een overzicht krijgt van een bepaalde soort event. Ben je benieuwd hoe vaak je ook alweer bent wezen lunchen of uit eten? Doormiddel van bepaalde keywords, kun je direct een overzicht krijgen van bepaalde soort events.

Om dit makkelijker te maken, kun je tags toevoegen aan je afspraken, zodat je deze makkelijker terug kunt vinden. Zo hoef je niet meer de exacte woorden te herinneren die je hebt gebruikt bij het aanmaken van de afspraak.

Iets wat we verder ook kennen van Sunrise Calendar, is het integreren van het weer in je kalender. Op deze manier kun je meteen zien dat je vandaag zou gaan picknicken met je vrienden, maar er eigenlijk regen is voorspelt. Ook heeft de app ondersteuning voor graphics, zodat in plaats van je bbq afspraak tekstueel in te typen, je een afbeelding van een BBQ in je agenda kan plakken. Dit doet vooral denken aan de agenda die je had op de basisschool die je op leukte met stickers met de tekst PARTY in een gek lettertype.

Net zoals Fantastical 2 is Busycal aardig aan de prijs. Wil je zowel de MacOS als de iOS app, voor de perfecte synchronisatie. Dan moet je bereid zijn om € 54,98 neer te leggen. Een duur grapje dus voor een app die alleen je agenda bij houdt. En dus zal deze eerder geschikt zijn voor de power users, die erg afhankelijk zijn van hun kalender.

Download iOS € 4,99 / MacOS € 49,99: iOS App store / Website Busycal

Dus wat is nou de beste vervanger voor Sunrise Calendar?

Zoals je ziet is de keuze voor goede kalender apps vooral gericht op MacOS en iOS gebruikers, en worden mensen met een Android telefoon of een Windows computer een beetje vergeten. Echt goede apps die aan alle gebruikers denken en een totaal pakket aanbieden zoals Sunrise dat deed zijn er helaas niet.

Veel van de functies die Sunrise zo goed maakte, kun je terug vinden in de Outlook app die je zowel op Android als iOS gratis kunt downloaden. Maar voor de Windows en MacOS versie zul je Office365 aan moeten schaffen, en zul je zien dat veel functies opeens ontbreken. Het is dus duidelijk dat er twee verschillende teams werken aan Outlook.

Google heeft alle potentie om dé volgende killer agenda app te ontwikkelen als ze besluiten om hun web app eindelijk eens te updaten. Niet alleen valt de web app erg buiten de boot als het gaat om de prachtig vormgegeven Material Design dat Google sinds een tijdje hanteert, ook mist de site een hoop features die juist de iOS en Android app zo geweldig maken.

Logisch dus dat veel trouwe gebruikers verdrietig zullen zijn als Sunrise Calendar op 31 augustus officieel over gaat in Outlook. Maar wie weet dat dit de motivatie geeft aan alle andere ontwikkelaars om de perfecte kalender app te maken. Tot die tijd zullen we het moeten doen met imperfecte apps.

Dit zijn de beste alternatieven voor Sunrise Calendar

Heb jij zelf nog tips welke apps er ontbreken in dit lijstje? Laat het ons weten door te reageren in de comments hieronder. Wat is jouw favoriete kalender app nu Sunrise ermee stopt?

Comments

comments

Posted by:Thomas Meijer

Vierentwintigjarige ontwerper, fotograaf en liefhebber van alle creatieve dingen. Hoofdredacteur bij Mishmag en grafisch ontwerper bij ijsthee