Anderhalf jaar geleden heb ik besloten dat ik ZZP zou worden onder de naam ijsthee. Een heuse stap, zeker als je kijk wat ik achter me laat. Tijdens mijn vorige opleiding als grafisch vormgever was ik er heilig van overtuigd dat ik toegelaten moest worden tot de kunstacademie, want daar zou ik echt kunnen doen wat ik altijd al had willen doen.

Ik was daarom ook erg druk bezig met het creëren van een portfolio en deed erg mijn best om toe gelaten te worden. Toen eenmaal de uitslag gevende brief in de bus viel, was ik zo blij. Mijn droom om te studeren aan de kunstacademie ging eindelijk uitkomen!

Maar, eenmaal studerend op de kunstacademie bleek het toch allemaal niet te zijn zoals ik mij had voorgesteld. Al die tijd die ik dacht te kunnen besteden aan het ontwikkelen van mijzelf en mijn creatieve kunnen bleek helemaal niet zo vrij te zijn. De opdrachten waren geweldig, begrijp mij niet verkeerd. Maar de tijdsdruk die erachter zat zorgde ervoor dat ik keuzes moest maken. Wilde ik mij meer kunnen verdiepen in iets, dan betekende dat dat ik andere interessante zaken moest laten schieten.

Ik was niet gelukkig met wat ik deed en er moest iets veranderen. Het feit dat ik iedere dag 3 uur in een trein doorbracht en ook geen tijd meer had om te kunnen werken, en zo iets van geld te kunnen verdienen telde ook mee. Er moest iets veranderen.

Zodoende heb ik toen gekozen om ZZP te worden, als zelfstandige zonder personeel heb ik geen baas boven mij die vertelde wat ik moest doen. Maar ook geen vast inkomen. Dat betekend dat ik constant opzoek moet naar nieuwe opdrachten, maar ondertussen mijn tijd ook kan besteden aan projecten die ik zelf ontzettend interessant vind.

1. Ieder klein succes voelt geweldig

Omdat ik echt volledig op mijzelf aangewezen ben, betekend het heel veel bluffen en hopen dat ik niet gigantisch hard op mijn bek ga (excuse the language). Maar, mocht iets dan daadwerkelijk lukken, zoals het binnen halen van een toffe opdracht of een andere mijlpaal die ik mezelf heb gesteld, dan voelt het ook geweldig aan. Want dit succes heb ik aan mijzelf te danken (en iedereen die mij steunt natuurlijk).

2. Niet iedereen snapt wat je doet als ZZP

Gelukkig heb ik veel mensen om mij heen die mij steunen en net zo hard hopen als ik, dat wat ik aan het doen ben uiteindelijk een groot succes wordt. Maar niet iedereen snapt een zzp carrière. Op de een of andere manier zit het zo ontzettend ingebakken dat je na je studie een baan vindt en in loondienst gaat. Dat sommige mensen het maar raar vinden dat ik voor mijzelf ben begonnen.

Maar wat ik heb geleerd is dat het niet belangrijk is of mensen jou snappen, zolang jij maar snapt wat je doet, en het jou gelukkig maakt. En mocht je je er echt druk om maken, dan moet je beter je best doen om uit te leggen wat je doet zodat mensen je wel snappen. Vaak willen mensen je wel steunen of enthousiast voor je zijn, maar weten ze niet zo goed hoe.

5 dingen die ik heb geleerd van ZZP worden

3. Het is soms best eenzaam

Dit is misschien wel een van de grootste hekelpunten waar ik tegenaan loop. Ik werk namelijk vanuit huis, en ondanks de gigantische voordelen die het met zich mee brengt (wat zijn files of treinvertragingen?), gaat het ook samen met wat nadelen.

Zo kan het zomaar eens voorkomen dat ik een hele dag lang niemand fysiek spreek, op de caissière van de supermarkt na dan. Ik probeer dan ook zoveel mogelijk af te spreken met vrienden of dingen te ondernemen zodat ik ook eens over andere dingen kan praten of kan doen. Een van de doelen die ik hopelijk komend jaar hoop te behalen is het huren van een bureau ergens, of een kantoor ruimte huren met anderen zodat ik in ieder geval mensen om mij heen heb.

4. Motivatie moet vanuit jezelf komen

Samen met punt 3 gaat punt nummer 4. Doordat er niemand is die ziet wat ik doe, is het soms lastig om ook daadwerkelijk aan het werk te gaan. Soms op dagen als ik niet veel werk hoef te doen, ziet de bank of mijn bed er iets te verleidelijk uit en voor ik het weet heb ik een hele middag zitten Netflixen. Op deze 7 manieren pakken succesvolle mensen dit aan.

Prima voor een luie zondag, niet voor een dag waar je eigenlijk productief had willen zijn. Daardoor ben ik de laatste paar weken best druk bezig met het creëren van een aantrekkelijke werkplek en het krijgen van een ritme.

Ik probeer zoveel mogelijk dingen te bedenken voor de volgende dag om te doen zodat ik eind van de dag in ieder geval het gevoel heb dat ik productief ben geweest. En ik merk dat ik veel meer energie krijg van een vast ritme met redelijk vaste tijden waarop ik bijvoorbeeld eet of op sta.

5. Als je er constant aan denkt, moet je het doen

Dit is tevens mijn advies aan iedereen die erover na zit te denken om misschien ook een ZZP te worden. Doe het! Ik geloof er heilig van dat als je echt voor iets gaat, je dat ook bereikt. Misschien niet meteen, maar uiteindelijk.

Dus als je er echt aan zit te denken om een eigen bedrijfje te beginnen of om ook te gaan freelancen. Doe het! De grootste fout die wordt gemaakt, is helemaal niet te beginnen.

Heb je nog vragen over het leven van een ZZP? Of heb je een aantal tips die jij heb geleerd? Deel ze in de comments! En met deze geheime truc wordt je beter met het geven van presentaties. Mocht je te druk zijn, probeer deze 5 tips eens.

Voor meer leesvoer over het leven als ZZP of freelance carrière, hebben we nog eens 10 tips voor je.

Comments

comments

Posted by:Thomas Meijer

Vierentwintigjarige ontwerper, fotograaf en liefhebber van alle creatieve dingen. Hoofdredacteur bij Mishmag en grafisch ontwerper bij ijsthee