De kans is vrij groot dat als je een creatieve studie doet, of hebt gedaan. Dat je tijdens je studie de vraag krijgt of je niet iemand kan helpen met het ontwerpen van een flyer, of een logo. In in feite dus vraagt of je beschikbaar bent als freelance.

De eerste opdracht zul je waarschijnlijk vrij goedkoop doen, omdat het stiekem alleen maar super tof is om überhaupt al aan de slag te mogen. En als je goed je best doet zul je merken dat je steeds meer opdrachten begint te krijgen.

Dus speel je met het idee om jezelf in te gaan schrijven bij de Kamer van Koophandel, en een echte zzp’er te worden. Voordat je dat doet, kan ik je deze vijf tips aanraden die ik heb geleerd van zzp worden. Maar wat nou verder als je eenmaal een freelance ontwerper bent?

Natuurlijk doe je het nodige onderzoek als je net voor jezelf start. Ik ben de tel kwijt geraakt met hoeveel blogs en websites ik raadpleegde toen ik had besloten full time te gaan focussen op freelance.

Op basis van alles wat ik geleerd heb in de afgelopen tijd, samen met al het onderzoek dat ik heb gedaan voordat ik begon, heb ik tien tips voor als je een nieuwe freelance carrière begint.

1. Creëer een elevator pitch voor wat je doet

Een zelfstandig ondernemer is natuurlijk reuze interessant voor al je vrienden en familie. Niet iedereen heeft het lef om te doen wat jij doet, dus zullen zij graag willen weten wat je nou precies doet.

Een goede elevator pitch is dus erg belangrijk, zodat je ze in het kort kunt vertellen wat je werk nou precies inhoudt (nee, ik zit niet de hele dag chips te eten en Netflix te kijken, maar ik doe dit en dat).

Zorg er dan ook voor dat je ze meteen enthousiast krijgt. Je moet eens weten hoe goede ambassadeurs vrienden en familie zijn voor je startende bedrijfje en hoeveel opdrachten dat kan opleveren. Er is trouwens een geheim trucje voor het geven van betere presentaties.

2. Creëer kant en klare (email) templates

Dit is hier waar ik zelf nog steeds moeite mee heb. Maar zorg voor een kant en klare template waarin je je proces en je prijzen omschrijft. Dit bespaart je veel tijd doordat je niet je hele verhaal opnieuw hoeft te typen of alles moet uitleggen.

3. Zorg voor een contract, en houd je eraan

Heel simpel gezegd, zorg dat je vast legt wat je gaat doen en houd je daar dan ook aan. Mocht een opdracht halverwege toch veranderen of mocht een klant toch meer van je willen, pas dan je contract aan, of leg vast wat meer werk kost. Zorg tevens ook voor een handtekening van je klant, zodat hij of zij weet wat hij van je kan verwachten.

Stel duidelijke Algemene Voorwaarden op, en plaats die op je site. Op die manier kan je opdrachtgever of jij ze ten alle tijden raadplegen. Stuur tevens een opdrachtbevestiging (debriefing) op, waarin je alle stappen, betalingsmomenten staan die van zowel jou als van je opdrachtgever gelden. Zorg dat deze wordt ondertekend.

4. Vergeet niet je BTW aangifte elk kwartaal

Nu je ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel als freelance, weet de belastingdienst je ook te vinden. Dus zorg ervoor dat je ze te vriend houdt, doe je dit niet dan kun je hoge boetes verwachten. Niet iets wat je wil natuurlijk.

Tevens ook verstandig om iemand te vragen die er verstand van heeft om mee te kijken de eerste keer. Hij of zij kan je wijzen op een aantal punten waar je op moet letten (zoals bijvoorbeeld de kleine ondernemingsregeling).

5. Om klanten te krijgen moet je relaties aan durven gaan

Je vriend(in) hoeft zich geen zorgen te maken, we hebben het niet over dat soort relaties, maar zakelijke relaties. Investeer in je potentiële klanten, want als je een nieuwe opdracht binnen wilt halen, dan moeten zij het je gunnen.

Een goede manier om dit bijvoorbeeld te doen is door een blog te starten en gratis tips te geven. Of lever meer producten op dan er van je gevraagd wordt. Ontwerp je een huisstijl? Geef de klant dan ook meteen profielfoto’s voor zijn social media kanalen. Gelukkig hebben we een lijstje met de afmetingen van de 5 meest gebruikte kanalen.

6. Slechte klanten houd je altijd (en dat is niet erg)

Fijn is natuurlijk anders als je samen met ze moet werken, maar onthoud dat dit ook enorm veel leerstof biedt. Hier leer je hoe belangrijk contracten kunnen zijn, of hoe je om moet gaan als de klant weigert te betalen. Zorg ervoor dat je, ongeacht hoe lastig de situatie, je altijd professioneel blijft.

7. Kies je klanten zorgvuldig

Zeker in het begin in je freelance carrière wil je elke klant aannemen die er voorbij komt. Want je zit waarschijnlijk verlegen om werk. Maar onthoud, naarmate je vordert, kan het soms ook wel eens verstandig zijn om eens nee te zeggen. Zo houdt je tijd vrij voor projecten die je ook leuk vind, of zorg je ervoor dat je met je portfolio kunt focussen op het werk dat jij graag doet.

8. Zorg voor een routine

Zeker in het begin is het erg lastig om vaste tijden aan te houden. Ik werkte wanneer er werk was, en of dat nou om 9 uur ‘s avonds was of om 8 uur ‘s ochtends. Maar doordat ik geen vaste momenten had waarop ik kon ontspannen, was ik voor mijn gevoel altijd aan het werk. Zorg ervoor dat je vaste uren hanteert en dat je klanten weten wanneer die zijn zodat ze je daarbuiten niet zullen storen. Zo vullen succesvolle mensen bijvoorbeeld hun ochtend in.

9. Voel je niet schuldig als je je werk doet

Punt 9 valt een beetje samen met punt 3. Soms krijg je klanten die graag meer van je willen dan dat je eigenlijk hebt afgesproken. Vaak zijn die dingen zo klein, dat je ze gratis erbij doet. Maar zorg ervoor dat dat niet uit de hand loopt. Als dat extra ‘dingetje’ toch een aantal uur blijkt te duren, is het verstandig om van te voren te melden, en dat dit extra gaat kosten. Voel je hier niet schuldig om, want je uren zijn kostbaar en je probeer een bedrijf te runnen, geen goed doel. Zo zorg je er trouwens voor dat je minder druk bent.

10. Zoek ook andere freelance ontwerpers

Het meest belangrijke in het leven van een freelance ontwerper is toch wel mensen vinden die hetzelfde doen als jij. Of in ieder geval vergelijkbare dingen doen. Op die manier heb je altijd iemand met wie je kan sparren. Ook kun je advies vragen als je ergens tegen aanloopt, of hoe je om moet gaan met die ene vervelende klant. Daarnaast kan het ook zorgen voor extra opdrachten, want als de een druk is, kan jij misschien inspringen. Of andersom natuurlijk

Aan welke tip heb jij het meest gehad toen je net pas begon? Of wat heb je inmiddels geleerd wat je liever had geweten voordat je was begonnen als ontwerper? Deel ze in de comments hieronder.

Comments

comments

Posted by:Thomas Meijer

Vierentwintigjarige ontwerper, fotograaf en liefhebber van alle creatieve dingen. Hoofdredacteur bij Mishmag en grafisch ontwerper bij ijsthee